Isărescu: Ţinem la o stabilitate a cursului pentru că se transmite cel mai repede în preţuri
El a precizat că actuala apreciere a leului faţă de principalele valute este conjuncturală, generată în principal de intrările de capital pe fondul crizei din Ucraina.
‘Cursul….se mai poate discuta ce a determinat această apreciere semnificativă de aproape trei procente. Ştim că în România, impactul cursului asupra preţurilor se transmite foarte repede, mult mai repede decât dobânda sau alt indicator. Mai avem o particularitate: când cursul se apreciază, impactul în sensul scăderii preţurilor este relativ limitat, când se depreciază, calculat pe seama unor serii statistice, impactul este aproape dublu, impactul aprecierii este la jumătate. Aceasta este şi o explicaţie de ce ţinem la o stabilitate a cursului. (…) Mai ales dacă vedem că aprecierea cursului este conjuncturală’, a explicat Isărescu.
Guvernatorul BNR a precizat că o flotare liberă a cursului de schimb nu este potrivită pentru o ţară ca România. ‘Nu e aşa uşor cu mişcări mari ale cursului. O apreciere foarte mare poate închide o fabrică şi deprecierea ulterioară nu o redeschide imediat’, a mai spus guvernatorul BNR.