„Nu încurajăm câtuşi de puţin practica cu dobânzile mari (…) Am afirmat acest lucru de fiecare dată când am avut ocazia, l-am afirmat şi la dânsele acasă. Am subliniat că o viziune pe termen mai îndelungat, mediu sau lung, pentru o bancă înseamnă să îşi asigure şi resursele prin care să îşi acopere dobânzi pe pasiv la un nivel atât de ridicat „, a declarat Mugur Isărescu, în cadrul unui briefing de presă.
În acest moment, Marfin Bank sau Bank of Cyprus, bănci cu capital cirpriot, oferă dobânzi de 4% sau chiar peste la depozitele în euro. Băncile greceşti din România oferă, de asemenea, dobânzi foarte apropiate de 4%.
„Orice fel de analiză ajunge mai devreme sau mai târziu şi la problema costurilor prin care îşi doresc să atragă diverşi creditori. În Europa, dobânzi de 1-2% sunt generoase. Pe termen lung nu este deloc o soluţie”, a adăugat Isărescu.
Băncile cipriote şi-au crescut anul trecut baza de deponenţi, după ce au practicat dobânzi foarte generoase pentru pasivele atrase de la clienţi.
Sistemul bancar cipriot a intrat în restructurare, cu pierderi pentru deponenţii cu peste 100.000 de euro în conturi. Problemele Ciprului s-au extins şi în România, unde sucursala Bank of Cyprus a fost închisă timp de mai bine de trei săptămâni, perioadă în care deponenţii nu au avut acces la banii lor. Soluţia găsită pentru ca aceste depozite să treacă sub asigurarea Fondului de Garantare din România a fost transferarea deponenţilor şi a unei părţi din active la Marfin Bank, filială a Laiki Bank din Cipru, bancă intrată în proces de lichidare.
În Cipru, clienţii garantaţi ai Laiki au fost preluaţi de Bank of Cyprus.