Isărescu: Unii dintre cei care au luat credite în franci sunt angajaţi la multinaţionale şi plătiţi în CHF. Nu văd problema lor

"Unii dintre cei care au luat credite în franci elvetieni sunt angajaţi la multinaţionale şi plătiţi în franci elveţieni. In concluzie, creditele lor sunt perfect "hedgiuite" (n.r. acoperite de risc valutar). Nu văd care e problema lor?", a declarat Mugur Isarescu în contextul în care numărul total al creditelor în franci este de peste 60.000, iar suma totală nu este neapărat relevantă.
Gabriela Ţinteanu - joi, 09 feb. 2017, 10:16
Isărescu: Unii dintre cei care au luat credite în franci sunt angajaţi la multinaţionale şi plătiţi în CHF. Nu văd problema lor

Acum două zile (7 februarie 2017) guvernatorul Mugur Isărescu a spus că decizia Curţii Constituţionale cu privire la neconstituţionalitatea proiectului de lege referitor la conversia creditelor în franci elveţieni este corectă.

Este o decizie corectă. Trebuie să fie pusă în aplicare şi cred că legat de cei care au credite în franci elveţieni soluţia este prevăzută în Codul civil, la capitolul de impreviziune. Se pot găsi soluţii prin negocieri bilaterale aşa cum, de altfel, în ultimii ani a sugerat şi BNR ca fiind calea realizabilă pentru a se ajunge la o soluţie de împărţire a poverii’, a arătat Isărescu.

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis marţi că este neconstituţional proiectul de lege referitor la conversia creditelor în franci elveţieni.

CCR a admis obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

‘Curtea a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a admis că legea este neconstituţională cel puţin din două mari motive. Primul este încălcarea gravă a principiului bicameralismului, în sensul că de la propunerea legislativă care a început la Senat şi până la actul adoptat de Camera decizională există o diferenţă substanţială. Senatul a adoptat legea în formula pe care au redacta-o iniţiatorii, iar la Camera Deputaţilor au fost modificate practic aproape (…) toate articolele. Or, potrivit practicii noastre constante, atunci când (…) se schimbă soluţiile substanţiale, se consideră că s-a încălcat principiul bicameralismului’, a anunţat şeful CCR, Valer Dorneanu, după şedinţa de marţi.

Potrivit acestuia, faptul că a doua Cameră este decizională nu înseamnă că poate să adopte legea ‘într-un mod numai ei propriu’, fiind nevoie să ţină cont şi de expresia textelor adoptate în primul for.

De asemenea, Dorneanu a spus că s-a considerat că soluţia pe care a adoptat-o Camera Deputaţilor de reconversie la data încheierii contractului este greşită şi nu corespunde unor directive europene.

‘Aici instanţele urmează să aplice şi principiul impreviziunii’, a subliniat el.

Şeful CCR a arătat că nu judecătorii trebuie să dea soluţiile de punere în aplicare a legislaţiei. ‘Nu suntem noi chemaţi şi puşi să dăm soluţiile de punere în aplicare a legislaţiei’, a explicat Valer Dorneanu.

Guvernul Cioloş a contestat anul trecut la CCR proiectul de lege adoptat de Parlament referitor la conversia creditelor în franci elveţieni la cursul de la data acordării.

Dacian Cioloş, premier la acea dată, preciza că Guvernul a atacat legea la CCR pentru clarificări, nu pentru că este împotriva ei.

‘Vreau să precizez din start că Guvernul a dat un punct de vedere pozitiv cu anumite amendamente. De ce amendamente? Pentru că, din punctul nostru de vedere, este important ca această lege să-i vizeze pe cei cărora le e pus în pericol venitul lunar din cauza ratelor la bancă în urma modului cum au evoluat aceste credite. Faptul că am trimis la CCR această lege nu este pentru că suntem împotriva ei. Sunt acolo câteva elemente, aşa cum a fost ea votată în Parlament – pentru că, din păcate, Parlamentul nu a luat în considerare amendamentele pe care le-am propus – care, din punctul nostru de vedere, ar fi făcut-o aplicabilă şi dacă nu clarificăm constituţionalitatea acum, înainte de a intra ea în vigoare, există riscul ca ea să producă efecte şi peste câteva luni altcineva să o atace, o bancă sau… Oricine altcineva poate să o atace şi va crea mai multe probleme celor care aşteaptă să li se rezolve problemele’, declara Cioloş.

Proiectul de lege privind conversia creditelor în franci elveţieni a fost adoptat de plenul Camerei Deputaţilor pe 18 octombrie 2016.

Potrivit actului normativ, creditele în franci elveţieni se convertesc în lei la cursul de la data încheierii contractului. Conversia se realizează prin act adiţional. Costurile creditului convertit în lei vor fi negociate cu consumatorul, respectându-se principiul bunei credinţe şi diligenţele profesionale, astfel încât obligaţiile de plată să nu fie mai împovărătoare pentru consumator.

La cererea consumatorilor, băncile care au procedat la conversia creditelor în franci elveţieni pot să revină la contractul în franci elveţieni şi vor efectua conversia, iar sumele pe care creditorul le-ar fi încasat în plus de la împrumutat în perioada scursă de la data efectuării conversiei din franci elveţieni în lei sau euro, conform ofertei băncii, până la data încheierii noului act adiţional pentru conversie efectuată se calculează conform contractului de credit.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: UMB, Nurol și Porr au avut cele mai mari progrese în noiembrie
Top constructori autostrăzi: UMB, Nurol și Porr au avut cele mai mari progrese în noiembrie
Clasamentul constructorilor de autostrăzi este dominat și în luna noiembrie de către UMB, cel mai mare constructor român de drumuri. În top urmează turcii de la Nurol și austriecii de la Porr....
Câți clienți a atras primul magazin fără casieri din rețeaua globală Penny, deschis în București anul acesta
Câți clienți a atras primul magazin fără casieri din rețeaua globală Penny, deschis în București anul acesta
Deschis în mai anul acesta în București, primul magazin autonom, fără casieri, al rețelei Penny, discounterul grupului ...
Putin: Biden mi-a propus în 2021 să amâne aderarea Ucrainei la NATO cu 10-15 ani
Putin: Biden mi-a propus în 2021 să amâne aderarea Ucrainei la NATO cu 10-15 ani
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că omologul său american Joe Biden i-a propus în 2021 "să amâne aderarea ...
Liga Arabă cere Iranului să nu stârnească discordie în Siria după fuga aliatului său Bashar al-Assad
Liga Arabă cere Iranului să nu stârnească discordie în Siria după fuga aliatului său Bashar al-Assad
Liga Arabă a cerut joi Iranului să nu stârnească discordie în Siria după căderea preşedintelui Bashar al-Assad, un ...