Gruparea jihadistă a difuzat recent o înregistrare video în care sugera că ar putea comite noi atacuri în Occident, după atentatele din Bruxelles şi Paris, nominalizând Londra, Berlinul şi Roma ca posibile ţinte.
Hans-Georg Maassen a declarat publicaţiei germane Welt am Sonntag că gruparea vrea să comită atacuri împotriva Germaniei şi a intereselor germane, dar a adăugat: „Deocamdată nu avem cunoştinţă de planuri concrete privind un atac terorist în Germania”.
El a adăugat că propaganda SI are ca scop să-i încurajeze pe adepţii grupării să preia iniţiativa şi să comită atacuri în Germania. Maassen a recunoscut că au existat câteva cazuri în care cetăţeni germani care se întorceau din Siria plănuiau să comită atacuri şi a avertizat că pericolul reprezentat de jihadiştii din Germania rămâne „virulent”. El a mai spus că Germania a evitat un atac de proporţii datorită muncii de succes a autorităţilor din domeniul securităţii, dar şi a norocului, în sensul că detonatorul unei bombe nu a funcţionat într-una sau două ocazii.
În 2014, un german descris drept islamist radical a fost acuzat de amplasarea unei bombe artizanale – care nu a explodat – într-o gară din Bonn, în 2012. În 2006, două bombe ascunse în valize, lăsate în trenuri din Koln de militanţi islamişti, nu au explodat.
Întrebat câţi islamişti din Germania sunt consideraţi extrem de periculoşi, Maassen a răspuns că sunt circa 1.100 de islamişti care sunt percepuţi drept un potenţial risc de terorism. El a adăugat că BfV are informaţii despre circa 300 de tentative din partea salafiştilor şi a altor islamişti de a recruta refugiaţi. „Sunt deosebit de îngrijorat de numeroşii minori neînsoţiţi – acest grup este vizat în mod special”, a spus Maassen, adăugând că a remarcat un „potenţial imens de radicalizare” în aceste tentative de a recruta oameni.