Începând de duminică, aşa-numitul „paşaport verde”, care facilitează accesul la viaţa publică, este valabil doar cel mult 6 luni după vaccinarea cu cea de-a doua doză. După această perioadă, va fi necesară vaccinarea cu a treia doză pentru ca paşaportul verde să redevină valid, scrie Agerpres.
Însă, din cauza unor probleme tehnice privind reînnoirea paşaportului verde, Ministerul Sănătăţii a anunţat duminică faptul că validitatea vechiului permis va fi extinsă cu câteva zile.
În Israel, chiar şi cei care au fost testaţi pozitiv cu noul coronavirus (cei care au trecut prin boală dar şi cei asimptomatici) trebuie să primească vaccinul cel târziu 6 luni după testul pozitiv, notează DPA.
Conform Ministerului Sănătăţii, peste 1 milion de oameni vor fi afectaţi de aceste noi reguli privind vaccinarea.
Paşaportul verde este necesar pentru a avea acces în aproape toate domeniile vieţii publice din Israel: toţi israelienii, începând de la vârsta de 3 ani, trebuie să facă dovada vaccinării, a recuperării după o infecţie COVID-19 sau a testului negativ dacă doresc să participe sau să asiste la evenimente sportive şi culturale, să aibă acces în sălile de fitness, muzee, restaurante, universităţi sau la conferinţe.
Copiii până la vârsta de 12 ani pot fi testaţi gratuit.
Conform datelor Ministerului Sănătăţii, aproximativ 61% dintre cei 9,4 milioane de locuitori ai Israelului au fost vaccinaţi de două ori, iar 37% au primit trei doze. Pentru a primi cea de-a treia doză este necesar să treacă cel puţin 5 luni de la doza a doua.
La sfârşitul lunii iulie Israelul a devenit prima ţară din lume care a lansat campania de vaccinare cu a treia doză.
Această decizie a fost luată în baza datelor prezentate de Ministerul Sănătăţii conform cărora eficienţa vaccinurilor a scăzut puternic de la începutul lunii iunie.
Asociaţia Profesorilor din Israel a criticat puternic noile reglementări privind vaccinarea şi paşaportul verde. Începând de duminica aceasta profesorii care nu deţin un paşaport verde valid şi care nu doresc să se testeze vor fi excluşi de la catedră. Ei nu vor fi lăsaţi să predea nici în mediul online şi nu vor mai primi salariu.
„Este vorba despre aproximativ 50% dintre profesori, adică circa 80.000 de oameni”, a declarat Ran Eres, preşedintele acestei asociaţii.
La începutul lunii septembrie Israelul a înregistrat peste 11.000 de noi cazuri de infectare pe zi, cel mai ridicat număr de noi infectări de la începutul pandemiei. După atingerea acestui vârf, numărul infectărilor a început să scadă încet.