Israel-Hamas | Ce este „Coridorul Philadelphia”, principalul punct de conflict în negocierile pentru un armistiţiu în Fâşia Gaza

AGERPRES - vin, 23 aug. 2024, 13:10
Israel-Hamas | Ce este

Coridorul Philadelphia este, în prezent, principalul punct de conflict în negocierile dintre Israel şi Hamas pentru un armistiţiu în Fâşia Gaza, transmite vineri AFP, într-o scurtă prezentare.

Cât de importantă este această zonă tampon îngustă de la graniţa dintre Egipt şi Fâşia Gaza, unde Israelul doreşte în mod categoric să îşi menţină trupe?

Trasat de armata israeliană în timpul celei de-a doua ocupaţii a Fâşiei Gaza (1967-2005), acest drum de patrulare cu sârmă ghimpată, cu o lăţime de cel puţin o sută de metri, iar pe alocuri mai mult, se întinde pe o lungime de 14 kilometri de-a lungul acestei graniţe, scrie Agerpres.

Există puţine imagini şi o mare parte din această zonă este îngrădită, dar egiptenii, locuitorii din Fâşia Gaza şi israelienii sunt la curent cu faptul că în subteranul său au fost săpate multe tuneluri.

De teama unor incursiuni şi a contrabandei, Egiptul şi Israelul au semnat în 2005 un acord prin care i se stabileşte statutul de zonă tampon ca parte a retragerii unilaterale a Israelului din Fâşia Gaza în acel an.

Ideea iniţială a fost de a facilita controlul asupra acestui teritoriu frontalier, a cărui denumire – Coridorul Philadelphia – ar fi un nume de cod folosit de armata israeliană, fără nicio legătură cu oraşul american.

Egiptenii şi palestinienii îl mai numesc „Coridorul lui Saladin”.

Înfiinţarea Coridorului Philadelphia a necesitat mai multe demolări de locuinţe, accentuând şi mai mult împărţirea Rafah în două oraşe distincte (moştenire a stăpânirii britanice din prima jumătate a secolului XX), unul egiptean, iar celălalt palestinian, stârnind critici din partea comunităţii internaţionale.

Când Israelul a părăsit Fâşia Gaza, în septembrie 2005, Egiptul a creat o forţă de 750 de poliţişti de frontieră dedicată monitorizării graniţei. Deoarece zona trebuie să rămână demilitarizată, conform tratatului de pace israeliano-egiptean din 1979, această forţă este destinată doar să combată terorismul, aşa cum este stipulat în acord.

De partea cealaltă, Autoritatea Naţională Palestiniană condusă de Mahmoud Abbas şi-a desfăşurat garda prezidenţială.

Însă, în iunie 2007, Hamas a preluat puterea în Fâşia Gaza, iar zona de frontieră a devenit subiectul unor preocupări tot mai mari legate de traficul de arme ce aprovizionează arsenalul grupărilor armate locale.

Pe 15 august, armata israeliană a pretins că a distrus aproximativ 50 de tuneluri. În trecut, sute de tuneluri au fost săpate sub acest pământ al nimănui, putând fi folosite pentru trafic de tot felul, de arme, dar şi de maşini sau ţigări.

Conform organizaţiilor internaţionale, luptători înarmaţi au circulat apoi în aceste tuneluri, iar contrabandiştii permit şi civililor să treacă graniţa pentru diverse motive, de la programări medicale până la căsătorie.

De partea palestiniană, aceste tuneluri sunt prezentate, în general, ca o modalitate de a ocoli blocada israeliană impusă Fâşiei Gaza după ce Hamas a preluat controlul asupra acestui teritoriu.

Însă în 2013 situaţia s-a schimbat odată cu venirea la putere în Egipt a preşedintelui Abdel Fattah al-Sissi. Autorităţile egiptene au ordonat distrugerea a numeroase tuneluri, acuzând mişcările palestiniene că le folosesc pentru a tranzita arme şi luptători către mişcările jihadiste din Sinai.

De la începutul războiului din Fâşia Gaza, declanşat pe 7 octombrie de atacul sângeros al Hamas asupra Israelului, premierul israelian Benjamin Netanyahu a repetat că armata israeliană trebuie să deţină controlul asupra acestei zone strategice.

Trupele israeliene sunt desfăşurate în prezent în Coridorul Philadelphia după ce au intrat în Rafah, ultimul oraş din Fâşia Gaza de la graniţa cu Egiptul.

Joi seara, premierul Netanyahu şi-a reiterat poziţia. Israelul nu va accepta un acord de armistiţiu în Fâşia Gaza fără „controlul asupra Coridorului Philadelphia, pentru a împiedica o reînarmare a Hamas care să îi permită acestuia din urmă să comite din nou ororile din 7 octombrie”, a indicat biroul său.

„Informaţiile conform cărora Israelul ia în considerare ideea de a pune o forţă internaţională pe Coridorul Philadelphia sunt false”, a insistat el.

Însă, de partea egipteană, refuzul este categoric. Pentru Egipt, prezenţa unor trupe israeliene în Coridorul Philadelphia ar fi o „ameninţare de încălcare a tratatului” de pace israeliano-egiptean semnat în 1979, a reiterat actualul preşedinte al Serviciului de Informaţii de Stat, Diaa Rashwan.

Chestiunea este cu atât mai sensibilă cu cât Cairo a ameninţat că va pune în discuţie acest pact, primul acord de pace încheiat între Israel şi o ţară arabă.

Săptămâna aceasta, un înalt oficial egiptean a cerut „retragerea completă a trupelor israeliene din Coridorul Philadelphia şi de la trecerea palestiniană Rafah”, singura deschidere către lume pentru populaţia din Fâşia Gaza care nu era controlată de Israel până la capturarea sa de către armată în luna mai.

Te-ar mai putea interesa și
Până și investițiile în rețelele electrice din bani europeni sunt în pericol, avertizează distribuitorii. Unde e problema
Până și investițiile în rețelele electrice din bani europeni sunt în pericol, avertizează distribuitorii. Unde e ...
Asociația companiilor de utilități ACUE avertizează că viitorul cadru de reglementare, aplicabil de la 1 ianuarie 2025, nu mai permite încurajarea cofinanțărilor din banii proprii ai......
Putin: NATO va fi în război cu Rusia dacă autorizează Ucraina să folosească rachete cu rază lungă de acțiune
Putin: NATO va fi în război cu Rusia dacă autorizează Ucraina să folosească rachete cu rază lungă de acțiune
Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat joi că, în cazul în care Occidentul ar permite Ucrainei să lovească teritoriul ...
Boloș: Veniturile bugetare nete au depășit 300 de miliarde de lei la sfârșitul lunii august
Boloș: Veniturile bugetare nete au depășit 300 de miliarde de lei la sfârșitul lunii august
Veniturile bugetare nete au depăşit 300 de miliarde de lei la finalul lunii august a acestui an, sumă care reprezintă ...
Clubul Paris Saint-Germain, obligat de Liga de Fotbal Profesionist din Franţa să-i plătească 55 de milioane de euro jucătorului Kylian Mbappe
Clubul Paris Saint-Germain, obligat de Liga de Fotbal Profesionist din Franţa să-i plătească 55 de milioane de euro jucătorului ...
Liga de Fotbal Profesionist din Franţa (LFP) a ordonat joi clubului Paris Saint-Germain să vireze suma de 55 de milioane ...