Israel-Hamas: UE va debloca 50 de milioane de euro pentru UNRWA
UE a cerut la sfârşitul lunii ianuarie un audit privind funcţionarea UNRWA, după acuzaţii privind posibila implicare a unora dintre angajaţii agenţiei ONU în atacul grupării islamiste palestiniene Hamas din 7 octombrie din sudul Israelului.
Comisia a anunţat atunci că va decide dacă îşi suspendă sau nu finanţarea, în funcţie de rezultatele anchetei ONU.
Bruxellesul „a salutat” vineri ancheta ONU şi crearea unui „grup independent” destinat să evalueze UNRWA şi „neutralitatea” acesteia, conform unui comunicat.
Comisia a precizat totodată că „a ajuns la un acord” cu UNRWA. Agenţia a declarat că este „gata pentru o verificare a angajaţilor săi care să confirme că niciunul nu a participat la atacuri” şi „pentru ca verificări suplimentare să fie stabilite pentru a limita acest risc în viitor”.
Potrivit unui purtător de cuvânt al Comisiei Europene, această verificare va viza angajaţii UNRWA atât din Gaza, cât şi din Cisiordania.
UNRWA a fost, de asemenea, de acord cu „lansarea unui audit realizat de experţi externi desemnaţi de UE” pentru a examina „sistemele de control pentru a preveni posibila implicare a personalului şi a fondurilor sale în activităţi teroriste”. În cele din urmă, agenţia ONU „a acceptat să-şi consolideze departamentul de investigaţii interne”.
Aceste puncte de înţelegere au permis deblocarea a 50 de milioane de euro, în timp ce două tranşe suplimentare a câte 16 milioane de euro fiecare vor fi deblocate ulterior „în funcţie de aplicarea acordului”.
„Palestinienii nevinovaţi nu ar trebui să plătească preţul pentru crimele grupării teroriste Hamas”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un comunicat, anunţând că, în plus faţă de sprijinul pentru UNRWA, alte 68 de milioane de euro vor fi alocate ajutorului de urgenţă pentru palestinieni în 2024.
„Circumstanţele vor determina care sunt cele mai bune organizaţii pentru a beneficia de acest sprijin. Niciuna nu este exclusă, inclusiv UNRWA”, a subliniat purtătorul de cuvânt al executivului european.
UNRWA, creată în 1949, are aproximativ 30.000 de angajaţi în teritoriile palestiniene ocupate (inclusiv 13.000 în Fâşia Gaza), Liban, Iordania şi Siria, unde sprijină aproximativ două milioane de persoane.