Israelienii de la Econergy obțin autorizația finală pentru un nou parc fotovoltaic în România, în județul Constanța. Va fi funcțional la anul

30 06. 2024
fotovoltaic ratesti

“Autorizaţie de înfiinţare solicitată de societatea VANATORI PV POWER PLANT S.R.L. pentru realizarea noii capacităţi energetice Centrala Electrică Fotovoltaică (CEF) Vânători”. Aceasta este una dintre deciziile adoptate de Comitetul de Reglementare al ANRE în ultima sa ședință.

Vanatori PV Power Plant SRL este controlată de compania isareliană Econergy.

La momentul în care ANRE emite autorizația de înființare, dezvoltatorul proiectului trebuie să facă dovada că are finanțarea pentru construcția capacității energetice deci, cel mai probabil acest proiect va fi unul dintre cele care se va finaliza și va produce energie electrică.

Parcul pentru care s-a eliberat autorizația se află în localitatea Vânători din județul Constanța și are o capacitate de 27,3 MWp. Potrivit datelor companiei, construcția sa ar urma să fie demarată până la finalul acestui an, iar punerea în funcțiune este esimată la 12 luni de la momentul începerii construcției.

Econergy este un producător independent de energie (IPP) care operează pe șase piețe cheie: România, Italia, Marea Britanie, Spania, Polonia și Grecia. Proiectul de dezvoltare constă în 8,2 GW de energie eoliană și solară fotovoltaică în diferite stadii de dezvoltare și 7,6 GWh de stocare. Compania operează pe întregul lanț valoric al energiei, de la dezvoltare până la construcție și operare, specializându-se în proiecte de energie regenerabilă la scară utilitară.

Econergy este unul dintre cei mai activi jucători în acest al doilea val al regenerabilelor din România. Potrivit ultimelor date, compania are o capacitate în dezvoltare de 2GW în România, din care 246 MW sunt în operare comercială și aproximativ 800 MW sunt în stadiile finale de dezvoltare și construcție, dintre care aproximativ 198 MW sunt așteptați să fie conectați până la sfârșitul anului 2024.

În plus, compania a semnat recent un acord obligatoriu cu o subsidiară a unui conglomerat de top din Balcani pentru vânzarea proiectului Niculești din România, cu o capacitate de aproximativ 214MW, aflat în stadiul de „Ready to build”.

Compania a inaugurat recentt în localitate Părău din județul Brașov un parc fotovoltaic de 92 MW, în urma unei investiții de 65,5 milioane de euro. Este cel mai mare parc fotovoltaic cu trackere din România de până acum. Anul trecut, împreună cu partenerii săi de la Nofar, Econergy, a pus în operare parcul fotovoltaic de la Rătești, Argeș, cu o capacitate de 155 MW, care este până acum cel mai mare parc fotovoltaic operațional din România.

Citește și: