Israelienii de la Econergy, printre cei mai mari investitori în fotovoltaice din România, cumpără o firmă care are un proiect de parc de 60 MW în Constanța
Acționarii firmei Ovidiu PV Regenerabile SRL din București, două companii locale, Enpower și Electroconst,au vândut toate acțiunile pe care le dețineau către compania Econergy International Limited, unul dintre investitorii cele mai activi în segmentul dezvoltării de noi capacități în fotovoltaic din România din ultimul timp.
Informația apare în Monitorul Oficial, iar decizia acționarilor firmei care s-a vândut a fost luată în 10 octombrie. Valoarea nominală a participațiilor tranzacționate se ridică la circa 4 milioane de lei.
În urma căutărilor noastre, nu am găsit emis aviz tehnoc de racoradare emis pentru Ovidiu PV Regenerabile, dar, potrivit unei relatări din presa locală din septembrie 2022, aflăm că firma intenționa să construiască un parc fotovoltaic în apropiere de orașul Ovidiu.
“Centrala Electrica Fotovoltaica CEF Ovidiu va fi formata din:
-109296 panouri fotovoltaice cu o putere de 540 W, putere totala in curent continuu 60,11 MWp;
-276 de invertoare cu o putere de 175 kW, putere totala in curent alternativ 48,30 MVA;
-11 de statii de transformare PCT echipate cu câte un transformator de 5MVA;
-Rețele electrice interne subterane ale parcului de josă tensiune și de medie tensiune;
-Statie transformare ridicatoare de tensiune 20/110 kV;
-Racord subteran LES 110 kV de aproximativ 300 m pana la LEA 110 kV existentă;
-Drumuri pietruite in incinta, unde este cazul.
-Împrejmuire” potrivit unui articol din Ziua de Constanța.
Companiile israeliene Nofar și Econergy au inaugurat la finalul lunii trecute oficial parcul fotovoltaic de la Răteși din județul Argeș, o investiție de 102 milioane de euro. Parcul, cu o capacitate de 155 MWp este cel mai mare parc fotovoltaic din Europa de Sud Est la ora actuală și este și cea mai mare investiție în fotovoltaic pusă în funcțiune în România în acest an.
“Parcul de la Rătești este primul parc fotovoltaic al Econergy care urmează să fie conectat în România și face parte dintr-un portofoliu de 2,3GW capacitate în dezvoltare, dintre care 410MW sunt în construcție în întreaga țară, asigurând independența energetică și decarbonizarea sectorului energetic. Piața românească este o piață cheie în sud-estul Europei, care face eforturi pentru a îndeplini obiectivele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră asumate pentru 2030. Echipa noastră e mândră să găzduiască evenimentul RPIA și să contribuie la promovarea activităților Asociației, dorind să continuăm acțiunile productive comune”, a spus atunci Bogdan Asanache, Country Manager Econergy Romania.