“Nofar Energy este mândră să anunțe un acord de achiziție cu preț fix (FPA) pe 7 ani pentru proiectul său Stendal Battery Energy Storage System (BESS) din Germania. Acest acord, primul de acest tip din Europa continentală, asigură un flux de venituri stabil și previzibil pentru Nofar, oferind protecție împotriva volatilității pieței și asigurând siguranță financiară pe termen lung a proiectului”, arată compania într-o postare pe LinkedIn.
Este vorba despre un acord de tip Fixed-Price Flexibility Purchase Agreement (FPA).
Acest FPA cu preț fix va permite obținerea unor venituri stabile din proiectul Stendal BESS, un sistem de stocare cu o putere de 104,5 MW și o capacitate de 209 MWh, în valoare de 85-95 milioane de euro, venituri garantate pe o perioadă de 7 ani, arată compania.
“Contrapartea acordului este o corporație energetică globală de prim rang, care operează pe întregul lanț valoric al energiei, de la gestionarea proiectelor de energie regenerabilă și a sistemelor de stocare a energiei până la comercializarea gazelor și a electricității la nivel mondial, cu un rating de credit de tip investment grade”, mai spune compania.
“Acest acord reprezintă un important pas înainte pentru sectorul stocării energiei și introduce o structură financiară inovatoare care reflectă abordarea strategică a Nofar Energy în ceea ce privește inovarea, reducerea riscurilor și crearea de parteneriate pe termen lung cu mari companii energetice. Proiectul Stendal BESS este primul de acest tip pentru Nofar în Germania și pune bazele unor viitoare proiecte și parteneriate în regiune”, mai arată Nofar.
Nofar Energy are un portofoliu de 10 GW de proiecte de stocare a energiei în 8 țări, din care 1,2 GW sunt deja conectate sau în construcție.
În România, compania are, potrivit propriilor date, o capacitate fotovoltaică de 155 MW conectată de rețea și pregătită pentru conectare, la care se adaugă proiecte de peste 800 MW în pre-construcție și construcție.
În august, Nofar a primit de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Raiffeisen Bank International un pachet de finanțare în valoare de 110 milioane EUR pentru construirea și exploatarea a două centrale fotovoltaice în sud-estul României, cu o capacitate instalată totală de aproximativ 300 MW, Iepurești și Ghimpați. Parcurile sunt în construcție.