Această anchetă a fost realizată de organizaţiile neguvernamentale locale şi internaţionale şi supervizată de Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA).
Potrivit raportului organizaţiei Displacement Working Group (DWG), Israelul a distrus în 2011 62 de structuri finanţate de UE (Franţa, Olanda, Marea Britanie, Polonia, Irlanda, Comisia Europeană).
În aprilie, Franţa a protestat pe lângă ambasadorul Israelului la Paris după demolarea a două rezervoare de apă din apropiere de Hebron (sudul Cisiordaniei), a căror construcţie o finanţase.
Potrivit OCHA, 620 de structuri au fost distruse în 2011 în Cisiordania, dintre care 62 finanţate de UE. Aproape toate aceste structuri se află în zona C a Cisiordaniei, unde Israelul exercită puterea civilă şi securitatea.
Armata israeliană susţine că a fost constrânsă să emită ordine de demolare atunci când structurile au fost construite fără autorizaţiile necesare.
„Demolările privează comunităţile vulnerabile de asistenţa oamenilor care se preocupă de cei aflaţi în necesitate”, a declarat pentru AFP Nicolas Vercken, de la Oxfam France.
„Statele europene pot să se asigure că banii cetăţenilor lor au servit efectiv la ceva cerându-i Guvernului israelian să înceteze demolarea proiectelor de ajutor pentru infrastructurile civile”, a adăugat el.
Pentru Emmanuelle Bennani, de la CCFD – Terre Solidaire, „distrugerea proiectelor finanţate de UE şi deplasarea palestinienilor sub ocupaţie sunt contrare Convenţiilor de la Geneva. UE trebuie să ia poziţie în favoarea respectului faţă de dreptul internaţional umanitar”.
„Demolarea de către Israel a infrastructurilor hidraulice a crescut într-un ritm alarmant în acest an” şi „reprezintă o risipă scandaloasă a ajutorului european finanţat de contribuabili”, a denunţat Ayman Rabi, de la Palestinian Hydrology Group.
„Dar preţul cel mai mare este plătit de bărbaţi, femei şi copii vulnerabili ale căror drepturi sunt încălcate atunci când sunt privaţi de apă”, a denunţat el.