Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, la întâlnirea de la Ministerul Economiei au mai participat reprezentanţii Israel Aerospace Industries, companie de stat israeliană care activează în domeniul sistemelor aeriene şi astronautice pentru uz militar şi civil, şi Daniela Nicolescu, secretar de stat responsabil de domeniul industriei de apărare, scrie Agerpres.
„E.S. David Saranga, Ambasadorul Israelului, a arătat că a mai avut întâlniri cu ministrul Economiei şi îi împărtăşeşte dorinţa de a întări relaţiile bilaterale şi cooperarea între cele două ţări. Acesta a precizat că Guvernul israelian este interesat să colaboreze cu Guvernul român în domeniul apărării, prin participarea la programe guvernamentale şi prin parteneriate între companiile din cele două ţări”, se arată în comunicatul citat.
Reprezentaţii IAI au menţionat că doresc să îşi consolideze prezenţa pe piaţa europeană şi că pregătesc deschiderea unui birou în România. IAI doreşte să colaboreze cu companiile româneşti din domeniul industriei de apărare, angajamentul său fiind să stabilească o viziune pe termen lung, împărtăşirea cunoştinţelor internaţionale de top ale IAI şi adaptare la cerinţele şi viziunea României în domeniu.
La rândul său, Claudiu Năsui a subliniat că susţine investiţiile în România şi colaborarea între România şi Israel. Acesta a precizat că Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului are în portofoliu mai multe companii care ar putea să colaboreze cu IAI şi a arătat disponibilitatea pentru facilitarea unor întâlniri cu acestea şi pentru discuţii aplicate pe proiecte care să poată fi dezvoltate în comun.
Volumul total al schimburilor comerciale România – Israel însuma 570,15 milioane de euro, la sfârşitul anului 2020, conform datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).
La nivelul lunii martie 2021, în România activau 8.298 de companii israeliene, cu o valoare totală a capitalului social subscris de 64,04 milioane de euro.
Firmele israeliene sunt implicate în numeroase proiecte de cooperare în ţara noastră, în următoarele domenii de activitate: lucrări de infrastructură (construcţia şi modernizarea drumurilor, reţele de apă etc.), industrie (aeronautică, electronică, chimie, metalurgie, textile, alimentară, construcţii de maşini şi aparate electrice), exploatarea lemnului şi producţia de mobilier, construcţii (sedii de firme, locuinţe şi sate de vacanţă), agricultură (irigaţii, sere, cultura viţei de vie, cultura porumbului cu conţinut de ulei îmbunătăţit, seminţe, ferme animale, etc.), turism şi servicii (asigurări, servicii financiar-bancare, centre medicale, mass-media etc.).