În timp ce rezoluţia cerea Israelului să se abţină de la orice activitate legată de colonii, „nicio măsură în acest sens nu a fost luată” în ultimele trei luni, a indicat Mladenov, în primul său raport în Consiliul de Securitate după adoptarea acestei rezoluţii.
La sfârşitul lunii decembrie, preşedintele ales al SUA Donald Trump a criticat administraţia Obama pentru că nu s-a opus prin veto acestui text denunţând coloniile, aşa cum făcea administraţia americană din 1979.
Administraţia Obama şi-a justificat decizia de a lăsa textul să treacă prin frustrarea faţă de atitudinea Israelului.
În special începutul anului 2017 a fost calificat de Mladenov ca „profund îngrijorător” în anunţuri privind coloniile ilegale.
Israelul a procedat în ianuarie la cinci anunţuri de extindere a coloniilor cu mai mult de 6.000 de case în Cisiordania şi Ierusalimul de Est ocupate.
Mladenov a calificat, de asemenea, ca „îngrijorătoare” adoptarea la 6 februarie de către parlamentul israelian a unei legi denumite de „regularizare” a locuinţelor existente.
Dacă va fi aplicată, această lege ar putea permite „regularizarea retroactivă” a mii de locuinţe şi ar reprezenta „o schimbare majoră în poziţia israeliană” cu privire la problema legalităţii în teritoriile ocupate, a subliniat el.
Raportul lui Mladenov, care a subliniat actele de violenţă ale celor două tabere, a alimentat o discuţie cu uşile închise a Consiliului de Securitate asupra conflictului israeliano-palestinian, pe fondul unui sprijin consolidat al noii administraţii americane faţă de Israel şi după declaraţiile lui Trump la mijlocul lunii februarie, care părea să se distanţeze de perspectiva soluţiei a două state.