Conform publicaţiei, Berlinul a negat mereu că aceste submarine ar putea face parte din arsenalul nuclear israelian.
Însă conform Der Spiegel, foşti înalţi responsabili ai Ministerului de Apărare german au asigurat publicaţia că guvernul a crezut defapt mereu că Israelul a echipat cu armament nuclear submarinele de atac din clasa Dolphin.
Duminică, această informaţie a provocat o reacţie din partea opoziţiei social-democrate (SPD) care a cerut explicaţii guvernului condus de Angela Merkel.
„Guvernul federal trebuie să furnizeze informaţii ca să aflăm dacă submarinele livrate de Germania pot fi echipate cu sisteme potenţial purtătoare de focoase nucleare”, a declarat săptămânalului Rolf Mutzenich, purtător de cuvânt pe chestiuni de politică externă al grupului parlamentar SPD.
„Până în prezent, aceste livrări erau justificate printre altele prin faptul că submarinele făceau parte dintr-un arsenal de disuasiune convenţională”, a remarcat acesta.
„Livrarea (de submarine, n.r.) se face fără armament”, a răspuns pentru Spiegel purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel, Steffen Seibert, adăugând: „guvernul federal nu se implică în speculaţii privind înarmarea ulterioară a acestora”.
Germania a livrat deja trei dintre aceste submarine către Israel, finanţând de asemenea mare parte din factură, iar alte trei trebuie să fie livrate până în 2017.
Israelul ia în considerare de asemenea posibilitatea de a comanda încă trei submarine, conform Der Spiegel.
„Germanii pot fi mândri că au garantat existenţa statului Israel pentru anii care vin”, a declarat cu privire la acest contract ministrul israelian al Apărării Ehud Barak, citat de jurnal.
Conform Der Spiegel, Berlinul speră să obţină în schimbul acestor contracte mai ales concesii israeliene cu privire la coloniile din teritoriile ocupate palestiniene.