Israelul refuză energia solară pentru palestinieni

Economica.net
25 02. 2012

Proiectul, finanţat de Germania şi iniţiat de voluntari israelieni, este acum în pericol. Autorităţile israeliene ameninţă cu demolarea instalaţiilor în şase din cele 16 comunităţi izolate din Cisiordania iluminate cu ajutorul energiei alternative, susţinând că panourile şi turbinele au fost instalate fără autorizaţie.

Guvernul german şi-a exprimat îngrijorarea şi a cerut clarificări – o manifestare clară de nemulţumire din partea celui mai puternic apărător al Israelului din Europa.

Disputa este mai mult decât un litigiu diplomatic, potrivit AP. Ea merge la miezul criticii internaţionale crescânde faţă de politicile Israelului în 62% din Cisiordania aflată sub control israelian, la două decenii după ce palestinieniilor li s-a acordat autoguvernare într-un mozaic de insule teritoriale din restul teritoriului.

Observatorii internaţionali au avertizat că Israelul suprimă dezvoltarea palestiniană în sectorul din Cisiordania aflat sub controlul său deplin, cunoscut sub numele de „Zona C”, acordând un tratament preferenţial aşezărilor israeliene.

Palestinienii cei mai vulnerabili din Zona C sunt familiile care cresc turme de oi şi capre pe dealurile sterpe din Cisiordania. Israelul nu recunoaşte comunităţile lor mici, spunând că păstorii stau în zonă ilegal, deşi locuitorii afirmă că rădăcinile lor merg înapoi cu generaţii.

Cătunul Al-Thala, o comunitate de 80 de persoane din sudul Cisiordaniei, n-a avut electricitate până în august anul trecut, când German aid group medico şi Comet-ME, un grup de oameni de ştiinţă israelieni pro-pace, au amplasat panouri solare acolo, ca parte a unei campanii de a oferi unui număr de 30 de comunităţi din zonă energie solară şi eoliană.

Luna trecută, însă, Administraţia Civilă din Israel – o ramură a armatei care se ocupă de civilii palestinieni – a emis un ordin de „oprire a lucrărilor”, un precursor pentru demolări, vizând panourile solare şi turbinele eoliene din Al-Thala şi alte cinci comunităţi. Instalaţiile au fost înfiinţate ilegal, fără ca cineva să solicite o autorizaţie, a declarat Administraţia Civilă, care a adăugat că aceste cazuri vor fi revizuite de către o comisie.

Elad Orian, fizician la Comet-ME, a declarat că grupul nu a cerut autorizaţie, crezând că ar fi inutil, deoarece Israelul consideră comunităţile ilegale. El crede că până la demolare vor mai trece luni de zile şi speră ca presiunea politică din partea Germaniei, care a acordat peste 400.000 de euro (520.000 dolari), va salva proiectele.

Ministerul german de Externe şi-a exprimat îngrijorarea şi a declarat că monitorizează îndeaproape situaţia în Zona C.

Într-un caz similar, adjunctul ministrului polonez de externe, Jerzy Pomianowski, l-a convocat pe ambasadorul Israelului pentru a-şi exprima îngrijorarea cu privire la demolarea unui puţ într-o comunitate din apropiere de Al-Thala, care a fost reconstruit cu fonduri poloneze. Israelul a afirmat că cei care au reabilitat puţurile nu au cerut de asemenea autorizaţii şi au ignorat apelurile de a participa la o audiere.

Administraţia Civilă a spus că a elaborat planuri pentru construcţii palestiniene legale. Cu toate acestea, ONU a declarat că 70% din Zona C este exclusă pentru construcţii palestiniene, fiind alocate pentru colonişti sau armată.

„În realitate, este aproape imposibil pentru palestinieni să obţină autorizaţii de construcţie”, a concluzionat un raport al ONU.

Oficiali israelieni susţin că păstorii palestinieni din Cisiordania de sud sunt nomazi care nu au dreptul legal la terenurile pe care stau.