O criză umanitară care se adânceşte a atras presiuni asupra Israelului din partea partenerilor săi occidentali şi arabi pentru a face mai mult ca să faciliteze intrarea ajutoarelor, după luni în care a încercat să transfere povara asupra Egiptului, care are graniţă cu Fâşia Gaza.
Israelul a redeschis treptat două puncte de trecere deja existente şi a creat un nou punct de trecere la graniţa sa, iar săptămâna trecută a anunţat că va accepta transporturi de ajutoare cu destinaţia Gaza în portul său sudic Ashdod.
Gallant le-a spus reporterilor că va fi creat un nou punct de trecere în partea de nord a graniţei cu Fâşia Gaza pentru a reduce timpul necesar transportului de ajutoare din Ashdod, situat la 40 km distanţă.
Un consilier a precizat că punctul de trecere va fi între satul israelian Zikim şi satul palestinian As-Siafa.
Gallant a mai declarat că noul punct de trecere va stimula livrarea ajutoarelor aduse pe uscat din Iordania.”Aceste progrese au un impact direct asupra fluxului de asistenţă – plănuim să inundăm Gaza cu ajutoare”, a spus el. De asemenea, va eficientiza controalele de securitate şi va consolida munca noastră cu partenerii internaţionali”.
Au existat dezacorduri între informările israeliene şi cele ale ONU privind cantitatea de ajutoare care ajunge în Fâşia Gaza, unde mare parte a populaţiei de 2,3 milioane de palestinieni este fără adăpost, mulţi confruntându-se cu foamete şi boli, şi unde infrastructura civilă este devastată.
Israelul a contribuit, de asemenea, la înfiinţarea unui coridor maritim pentru livrările directe de ajutoare către Gaza pe mare şi şi-a deschis spaţiul aerian pentru avioanele străine care au paraşutat ajutoare pentru palestinieni.