Istanbul: Confruntări violente între poliţie şi manifestanţi, în Piaţa Taksim

Forţele de ordine au intervenit marţi seară, cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă, şi au evacuat Piaţa Taksim din Istanbul, unde erau mii de manifestanţi, relatează AFP.
Economica.net - mie, 12 iun. 2013, 04:51
Istanbul: Confruntări violente între poliţie şi manifestanţi, în Piaţa Taksim

Marţi după-amiază, forţele de ordine se retrăseseră temporar, astfel că protestatarii ocupaseră din nou Piaţa Taksim.

Un incendiu declanşat de artificii utilizate de protestatari a izbucnit în Piaţa Taksim din Istanbul, în cursul intervenţiei forţelor de ordine, relatează CNN.

Protestarii au început să utilizeze petarde imediat după intervenţia forţelor de ordine cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă.

Premierul Recep Tayyip Erdogan avertizase acum câteva ore că Guvernul nu va mai da dovadă de niciun fel de „toleranţă” faţă de manifestanţii care cer demisia sa.

„Se spune că premierul este prea dur. Dar ce putem face, putem sta în genunchi în faţa acestor oameni? Dacă numiţi această atitudine dură, îmi pare rău, dar acest Tayyip Erdogan nu se va schimba”, a declarat premierul.

Poliţia, având vehicule blindate, a pătruns în Piaţa Taksim, utilizând gaze lacrimogene şi tunuri cu apă. Baricadele au fost demolate cu buldozere, dar sute de manifestanţi rămân în zonă, fiind implicaţi în confruntări cu forţele de ordine.

Bilanţul violenţelor care durează de două săptămâni în Turcia a ajuns la patru morţi şi peste 2.000 de răniţi. Protestele, care iniţial erau faţă de reducerea suprafeţelor verzi din Parcul Gezi – unde există planul de reconstruire a cazarmei otomane Topçu Kişlasi, care ar deveni un complex turistic, având inclusiv un mall – au devenit o acţiune îndreptată împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, criticat pentru politicile cu caracter islamist. Erdogan, aflat la putere din anul 2002, este liderul Partidului pentru Dreptate şi Dezvoltare (AK), format pe structurile unei foste mişcări islamiste. În urmă cu două săptămâni, Parlamentul turc a aprobat o lege care interzice vânzarea şi consumul de băuturi alcoolice în intervalul orar 22.00 – 6.00, o situaţie care a nemulţumit tinerii turci. Acuzat de atitudine islamistă, Erdogan a dat asigurări că este determinat să respecte caracterul laic al statului turc.

Confruntările din piaţa Taksim din Istanbul s-au încheiat după 20 de ore

Calmul a revenit, în noaptea de marţi spre miercuri, în piaţa Taksim, din centrul Istanbulului, după 20 de ore de confruntări între poliţie şi manifestanţi, a constatat un jurnalist al AFP.

După primele confruntări pe străzile de acces în piaţă, bastionul mişcării de contestare a premierului Recep Tayyip Edrogan începând din 31 mai, poliţia a tras ultimele salve de gaz lacrimogen în jurul orei 03.00 (03.00 ora României).

La scurt timp după ora 05.00 (05.00 ora României), în timp ce apelul la rugăciune se auzea pe străzile care duc spre Bosfor, mai multe camioane care colectează gunoiul terminau de strâns cartuşele de gaze lacrimogene, reziduurile şi rămăşiţele baricadelor care, timp de opt zile, au blocat orice acces în piaţa Taksim şi în parcul Gezi, spaţiul verde aflat la originea protestelor manifestanţilor.

Maşinile de măturat ale primăriei au umplut piaţa Taksim, în timp ce serviciile administraţiei străzilor curăţau bitumul din piaţă.

Poliţiştii şi vehiculele lor blindate s-au regrupat în faţa centrului cultural Ataturk, o clădire neagră imensă al cărei control l-au preluat marţi dimineaţă, cu puţin timp înainte de ora 08.00, invadând în forţă piaţa Taksim.

La baza monumentului Independenţei, de cealaltă parte a pieţei, mai multe echipe de poliţie se odihneau sau dormeau.

Celebra stradă Istiqlal, teatrul confruntărilor din cursul serii, era, de asemenea, goală şi vânzătorii de sandvişuri aveau încă deschis, unii poliţişti luându-şi acolo masa.

Parcul Gezi, unde manifestanţii au fost supuşi timp de câteva ore unor tiruri susţinute de gaze lacrimogene, a plonjat în întuneric şi linişte. Doar câţiva manifestanţi supravegheau curăţarea pieţei.

Câteva mii de manifestanţi ocupă în continuare parcul Gezi. Reprezentanţii mişcării de contestare se vor întâlni în cursul zilei cu premierul turc.

Acesta din urmă vine de pe o poziţie de forţă la discuţii după ce a etalat fermitatea poliţiei pentru a prelua controlul pieţei. Au fost necesare două operaţiuni în forţă, ore de confruntări şi folosirea gazelor lacrimogene şi a tunurilor cu apă pentru a dispersa manifestanţii care au replicat aruncând pietre, sticle, cocteiluri Molotov şi petarde.

Poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva miilor de manifestanţi la Ankara

Poliţia a folosit gaze lacrimogene şi tunuri de apă pentru a dispersa manifestanţii reuniţi la Ankara pentru a cere demisia Guvernului turc, a constatat un jurnalist al AFP în noaptea de marţi spre miercuri.

Intervenţia forţelor de ordine a avut loc pe o arteră din centrul oraşului, în apropiere de ambasada Statelor Unite, împotriva unei mulţimi formate din peste 5.000 de persoane, care scandau „Guvern demisia!” şi „Tayyip (Erdogan, premierul, n.red.) demisia”.

Arborând drapele turceşti, manifestanţii s-au dispersat într-o primă fază dar au revenit. În acelaşi moment, confruntări sporadice au avut loc la Istanbul, unde poliţia a preluat controlul pieţii Taksim, folosind în două reprize gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor.

Te-ar mai putea interesa și
Curtea de Conturi Europeană: Veniturile provenite din deşeurile de ambalaje din plastic nereciclate s-au ridicat în 2023 la 7,2 miliarde de euro
Curtea de Conturi Europeană: Veniturile provenite din deşeurile de ambalaje din plastic nereciclate s-au ridicat în 2023 ...
În 2023, veniturile provenite din deşeurile de ambalaje din plastic nereciclate s-au ridicat la 7,2 miliarde de euro, adică 4% din veniturile totale ale UE, dar această resursă proprie a UE s-a......
ALD Automotive și LeasePlan își continuă activitatea în România sub noul nume Ayvens
ALD Automotive și LeasePlan își continuă activitatea în România sub noul nume Ayvens
ALD Automotive și LeasePlan anunță că lansează în România noul brand global de mobilitate, Ayvens, care unește cele ...
Șocant! Prețul în piața de echilibrare de energie electrică din România a depășit azi 100.000 de lei/MWh
Șocant! Prețul în piața de echilibrare de energie electrică din România a depășit azi 100.000 de lei/MWh
102.142 de lei/MWh. Acesta a fost prețul din piața de echilibrare de energie electrică de la București, de azi, 16 septembrie, ...
Guvernul grec estimează că veniturile aduse de turism în 2024 ar putea ajunge la 22 de miliarde de euro
Guvernul grec estimează că veniturile aduse de turism în 2024 ar putea ajunge la 22 de miliarde de euro
Veniturile Greciei din turism ar urma să atingă anul acesta nivelul record de 22 de miliarde de euro (24,48 de miliarde ...