IT-ul, băncile şi energia, în topul recomandărilor de investiţii – sondaj XTB România

Cumpărarea de acţiuni în companiile IT listate pe pieţele de capital este cea mai frecventă opţiune pentru investitorii şi analiştii consultaţi de XTB România, în cadrul unui sondaj privind cele mai bune investiţii în a doua jumătate a acestui an.
AGERPRES - mar, 06 iun. 2023, 12:02
IT-ul, băncile şi energia, în topul recomandărilor de investiţii - sondaj XTB România

„Sectorul energetic şi cel bancar se află şi ele în topul recomandărilor pe termen lung. Pentru cei care urmăresc un portofoliu şi mai diversificat, titlurile de stat şi cele din sectorul minier precum litiu, cobalt sau metale preţioase pot aduce randamente bune în contextul economic actual. Nu în ultimul rând, sectorul operatorilor de turism şi cel al construcţiilor au şanse de recuperare, cu perspective optimiste pentru investitori”, susţin autorii sondajului citat de scrie Agerpres.

Potrivit lui Alin Comşa, fondatorul Artmark şi investitor la bursă, domeniile care au avut o evoluţie constantă în ultimele două decenii merită, în continuare, atenţia investitorilor.

„Domenii economice precum cele care ţin de IT – inteligenţă artificială, robotizare şi automatizare – sau energia verde au adus reale creşteri şi o anumită siguranţă investiţională. Cel mai probabil, domeniile acestea îşi vor menţine trendul ascendent şi în perioada următoare”, arată Alin Comşa.

Totodată, Răzvan Topa, broker XTB România, confirmă potenţialul sectorului de tehnologie a informaţiei, la care adaugă sectorul energetic.

„Datele recente ne demonstrează că aceste două sectoare sunt printre cele mai populare şi cu potenţial de creştere ridicat. Este o perioadă foarte interesantă din punct de vedere investiţional, pentru investitorii de toate tipurile – fie că sunt la început, fie că au experienţă – deoarece condiţiile macroeconomice oferă volatilitate şi oportunităţi în piaţă”, subliniază Răzvan Topa.

Conform sursei citate, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica promit să aducă beneficii investiţionale, prima din perspectiva listării pe bursă, iar cea de-a doua – din perspectiva planului de investiţii. Antreprenorul Marius Mihalca spune că energia rămâne în vizorul investitorilor care urmăresc cu precădere dividendele şi punctează că Fondul Proprietatea va încasa un venit nerecurent din vânzarea Hidroelectrica, fiind şanse mari să distribuie un dividend special.

„Când analizez o acţiune, mă întreb nu doar unde este acum, ci unde poate ajunge în cinci, zece, cincisprezece ani. Băncile sunt într-un con de umbră de mai bine de un an. Au obţinut rezultate bune în 2022 şi mă aştept la o inversare de trend până la finalul anului. Companii precum Banca Transilvania sau BRD ar trebui să fie în vizorul oricărui investitor”, adaugă Marius Mihalca.

După o jumătate de an surprinzătoare, cu un interes semnificativ al investitorilor pentru tehnologie şi în special pentru inteligenţa artificială, Claudiu Cazacu, consultant de strategie la XTB România, atrage atenţia că pieţele şi-ar putea tempera entuziasmul pentru noile dezvoltări din sectorul IT, cu o perioadă de ajustări pentru unele dintre titlurile – motor ale acestui an (Google sau Microsoft).

„Sectorul operatorilor din turism, cu sisteme de rezervări online, şi al liniilor aeriene (în SUA, alături de cele mai vizibile din segmentul low-cost din Europa) ar putea beneficia de apetitul ridicat pentru vacanţe şi destinaţii noi. În plus, titlurile din sectorul minier, pentru litiu, cobalt sau metale preţioase ar putea să fie abordate cu mai mult curaj”, punctează consultantul XTB România.

Consultantul financiar Valentin Nedelcu este de părere că perioada actuală de scăderi pe pieţele de capital este benefică pentru anumite categorii de investiţii. „Este o perioadă bună de acumulare pentru portofoliile de instrumente cu venit fix (ETF), care să le cuprindă atât pe cele de acţiuni, cât şi obligaţiunile de stat. De asemenea, sunt şanse bune ca acţiunile de tehnologie şi mai ales cele cu o capitalizare de piaţă relativ mică să continue să performeze bine şi în a doua parte a anului”, arată fondatorul platformei Ştiinţa Banilor.

Oportunităţile aduse de ETF-uri şi titlurile de stat sunt remarcate şi de investitorul Dan Sulica, într-un mediu cu inflaţie încă ridicată, chiar dacă în scădere.

„Cred că atât ETF-urile internaţionale de obligaţiuni, cât şi titlurile de stat din România (ajunse deja la dobânzi consistente), vor avea de câştigat de pe urma plafonării dobânzilor băncilor centrale şi chiar a scăderii acestora, atunci când va avea loc”, consideră consultantul financiar.

În a doua jumătate a anului este de aşteptat ca sectoarele şi companiile care au transferat mai târziu inflaţia în preţurile bunurilor şi serviciilor comercializate să experimenteze creşteri.

„Un exemplu poate fi sectorul materialelor de construcţii, care va reîncepe avansul după ce ratele de dobândă se vor înscrie pe un trend descendent şi se reia creditarea. Implicit, dezvoltatorii imobiliari importanţi care au avut proiectele majore blocate vor începe construcţiile”, subliniază consultantul de investiţii Cristian Istrătescu.

Grupul XTB este un furnizor internaţional de produse, servicii şi soluţii tehnologice de tranzacţionare şi investiţii. Entităţile Grupului XTB sunt supravegheate de cele mai mari autorităţi de reglementare din lume, inclusiv FCA, CySEC şi KNF. De peste 18 ani, XTB Group a oferit investitorilor de retail acces imediat la sute de pieţe din întreaga lume. XTB este o companie fintech bazată pe încredere, tehnologie şi suport. Din 2004, Grupul XTB şi-a extins activitatea, care acoperă acum 13 pieţe majore din Europa, America Latină şi Asia, câştigând încrederea a peste 721.000 de clienţi. Folosind propriile platforme premiate xStation şi xStation Mobile, entităţile XTB Group oferă acces la peste 5.700 de instrumente financiare, inclusiv acţiuni reale, ETF-uri şi CFD-uri pentru Forex, indici, mărfuri, acţiuni, ETF-uri şi criptomonede.

Te-ar mai putea interesa și
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile în energia verde. La finalul anului trecut avea 43 de centrale fotovoltaice......
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat acordul pentru proiectul privind modernizarea şi eficientizarea ...
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Preşedinta USR, Elena Lasconi, a declarat că la consultările la Cotroceni i-a comunicat preşedintelui Klaus Iohannis ...
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele ...