Italia a intrat brusc în rândul celor mai mari exportatori de lapte către România. Deficitul total a crescut cu peste 47%

În prima jumătate a acestui an, fabricile de lactate din România au produs mai multă marfă decât anul trecut, dar materia primă de la fermierii locali, deși în cantități mai mari, nu a fost suficientă, arată datele statistice. Cantitatea de lapte brut adusă din import a crescut cu peste 49%, în timp ce importurile de lapte și smântână s-au majorat, în primele cinci luni, cu 27%. Cantități neobișnuit de mari au intrat în țară din Spania și Italia, iar deficitul a crescut cu peste 47%.
Alina Stanciu - mar, 27 aug. 2024, 22:02
Italia a intrat brusc în rândul celor mai mari exportatori de lapte către România. Deficitul total a crescut cu peste 47%

Cu puțin peste 1 miliard de kilograme de lapte materie primă cumpărate anul trecut din producția locală de către procesatorii cu fabrici în România, industria lactatelor a produs în prima jumătate a acestui an mai mult. Vorbim, potrivit datelor INS, de 7,1% mai mult lapte de consum, 7,4% mai multă smântână, 6,4% mai mult lapte acidulat, 14,2% mai mult unt și 6,1% mai multă brânză.

Pentru a obține toată această cantitate, procesatorii și-au luat materia primă cu precădere de la fermele locale, însă creșterea de 3,6% a cantității de lapte brut preluat din intern nu a putut susține majorarea producției. În consecință, importurile de lapte brut s-au majorat cu 49,5%, un procent mai mare față de trendul ultimilor ani.

Spre exemplu, în prima jumătate a lui 2023 față de perioada similară a lui 2022, cantitatea de lapte brut importată de către unităţile procesatoare a scăzut cu 38,2% în timp ce în perioada 1.1 – 30.VI.2022 faţă de perioada 1.1 – 30.VI.2021, cantitatea de lapte brut importată de către unităţile procesatoare a crescut cu 9.459 de tone (+13,8%).

În plus, în piață au ajuns cantități neobișnuit de mari de lapte și smântână neconcentrate din piețe care nu livrează în mod obișnuit în România. Este vorba, spre exemplu, de Italia sau Spania.

Mai exact, potrivit datelor INS transmise Economica, în primele cinci luni ale anului, ultimele disponibile, România a importat deja peste 101.500 de tone de lapte, în valoare de 57,3 milioane de euro, cu 27,3% mai mult din punct de vedere cantitativ față de anul trecut.

Cel mai mult am adus din Ungaria, Cehia și Polonia, țări de unde vine în mod tradițional lapte pentru a suplimenta necesarul de consum, însă în top au apărut țări de unde se cumpără de obicei cantități mult mai mici.

Italia, spre exemplu, a devenit a  cincea cea mai importantă țară de origine pentru laptele intrat în România, după o creștere de 140,7%, până la 1.250 de tone  în timp ce cantitățile cumpărate din Spania au crescut de 10,5 ori până la  65,7 tone. Și importurile din Lituania s-au majorat de 3,8 ori, până la 98.600 tone, iar cele din Olanda au fost de 2,6 ori mai mari, respectiv de aproximativ 510.000 tone.

În rest, importurile din Ungaria s-au majorat cu 29,1%, până la 79.900 de tone, cele din Cehia cu 36,7%, până la 10.257 de tone, iar cele din Polonia cu 13,9%, până la peste 3.700 de tone.

În ceea ce privește exporturile de lapte și smântână, datele INS indică un minus de 9,3%, până la 25.500 de tone. Deficitul este astfel de 76.000 de tone, față de 51.600 tone (creștere de 47%).

 

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanțelor a publicat ordinul care stabilește procedura de anulare a unor datorii către stat
Ministerul Finanțelor a publicat ordinul care stabilește procedura de anulare a unor datorii către stat
Ministerul Finanţelor (MF) a publicat vineri ordinul care stabileşte procedura de anulare a unor datorii pentru persoane fizice şi juridice, măsuri reglementate prin OUG 107/2024, care a intrat......
Țările de Jos vor să introducă noi măsuri de limitare a migrației, inclusiv un moratoriu asupra cererilor de azil
Țările de Jos vor să introducă noi măsuri de limitare a migrației, inclusiv un moratoriu asupra cererilor de azil
Guvernul olandez a informat vineri că intenţionează să introducă în lunile următoare o serie de măsuri de limitare ...
Rusia a produs începând din 2023 o dronă kamikaze folosind tehnică furnizată de China – surse Reuters
Rusia a produs începând din 2023 o dronă kamikaze folosind tehnică furnizată de China – surse Reuters
Rusia a început să producă anul trecut o nouă dronă de atac cu rază lungă de acţiune, Garpiya-A1, folosind motor ...
Ciolacu: Nicio pensie nu scade în urma recalculării, inclusiv în cazul pensionarilor care au activat în condiții grele de muncă
Ciolacu: Nicio pensie nu scade în urma recalculării, inclusiv în cazul pensionarilor care au activat în condiții grele ...
Premierul Marcel Ciolacu a avut vineri, la Suceava, o întâlnire cu reprezentanţii minerilor în urma căreia a afirmat ...