Italia a plătit 3,4 mld. dolari către Morgan Stanley pentru a anula contracte încheiate în anii ’90

Statul italian a plătit 3,4 miliarde dolari băncii americane Morgan Stanley pentru a ieşi din mai multe contracte pe derivate financiare încheiate în anii '90, care reprezentau "pariuri" pe evoluţia dobânzilor şi au început din 2008 să cauzeze pierderi Trezoreriei, transmite Bloomberg.
Economica.net - vin, 16 mart. 2012, 12:14
Italia a plătit 3,4 mld. dolari către Morgan Stanley pentru a anula contracte încheiate în anii '90

Trezoreria italiană a constatat că ar scăpa mai ieftin plătind cele 3,4 miliarde de dolari pentru a anula aceste tranzacţii decât să continue să le rostogolească în speranţa că şi-ar putea recupera pierderile, a declarat o sursă apropiată situaţiei.

Costul ieşirii din contractele respective este echivalentul a jumătate din suma cu care guvernul italian speră să-şi suplimenteze în acest an veniturile prin majorarea TVA.

Italia avea la sfârşitul lunii septembrie a anului trecut o datorie de stat de 1.883 miliarde euro, reprezentând 119,6% din PIB, potrivit datelor Eurostat.

Conform datelor Bloomberg, Italia a pierdut peste 31 miliarde de dolari prin derivate financiare.

„Aceste pierderi demonstrează natura speculativă a acestor tranzacţii şi supremaţia industriei financiare faţă de guvern”, comentează pentru Bloomberg senatorul italian Elio Lannutti.

Morgan Stanley anunţa, în luna ianuarie, că şi-a redus expunerea pe Italia cu 3,4 miliarde de dolari prin „executarea unor amendamente de restructurare a derivatelor pe 3 ianuarie 2012”.

Contactaţi de Bloomberg, reprezentanţii băncii new-yorkeze şi ai Trezoreriei Italiei au refuzat să comenteze informaţiile.

Morgan Stanley a precizat că a înregistrat, în ultimul trimestru al anului trecut, un câştig de 600 milioane de dolari prin desfacerea unor contracte cu statul italian. Acest câştig reprezintă răsturnarea provizioanelor constituite anterior în 2011 pentru a acoperi eventuale pierderi cauzate de neplata integrală a datoriilor Italiei către bancă, a declarat în ianuarie directorul financiar executiv al Morgan Stanley, Ruth Porat.

La mijlocul anilor ’90, când datoria de stat a Italiei a depăşit pentru prima dată echivalentul a 1.000 miliarde euro, statul a început să utilizeze diverse contracte derivate pentru a se adăposti de riscurile presupuse de fluctuaţia nefavorabilă a dobânzilor, scopul final fiind scăderea serviciului datoriei publice, a explicat o sursă apropiată situaţiei.

Multe obligaţiuni emise în acea perioadă aveau maturităţi de 5 sau 10 ani, cu cupoane de până la 10%, potrivit datelor Bloomberg. Italia a folosit contractele respective pentru a eşalona plăţile pe perioade de cel puţin 30 de ani, a adăugat sursa citată.

Odată cu criza financiară mondială din 2008, contractele derivate au devenit rapid o sursă de pierderi pentru Italia.

Băncile americane Goldman Sachs, Morgan Stanley, Bank of America, Citigroup şi JPMorgan Chase au o expunere netă prin derivate pe Italia de 19,5 miliarde de dolari, potrivit datelor centralizate de Bloomberg.

Adăugând şi expuenrea similară a băncilor europene, extrasă din datele publicate anul trecut de Autoritatea Bancară Europeană, Italia are contracte derivate în derulare de 31 miliarde de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
România fierbe la 40 de grade. Cod portocaliu de caniculă în Bucureşti şi mai mult de jumătate de ţară – Vezi harta
România fierbe la 40 de grade. Cod portocaliu de caniculă în Bucureşti şi mai mult de jumătate de ţară – Vezi ...
Mai mult de jumătate din ţară, inclusiv Capitala, se vor afla vineri şi sâmbătă sub Cod portocaliu de caniculă şi disconfort termic accentuat, potrivit Administraţiei Naţionale de......
Bolojan spune că nu s-ar întâmpla nimic dacă România ar avea mai puțini parlamentari
Bolojan spune că nu s-ar întâmpla nimic dacă România ar avea mai puțini parlamentari
Premierul Ilie Bolojan s-a declarat, joi, convins că, dacă ar fi redus numărul de parlamentari, nu s-ar întâmpla nimic, ...
Război comercial – Trump va informa partenerii comerciali ai SUA despre taxele vamale vineri. Negocierile intră în ultima fază
Război comercial – Trump va informa partenerii comerciali ai SUA despre taxele vamale vineri. Negocierile intră în ...
Preşedintele american Donald Trump a afirmat că intenţionează să trimită scrisori partenerilor comerciali ai SUA încă ...
Bolojan spune că România plătește cele mai mari dobânzi din regiune
Bolojan spune că România plătește cele mai mari dobânzi din regiune
Premierul Ilie Bolojan a declarat, joi seara, că România plătește pentru împrumuturile pe care le ia cele mai mari dobânzi ...