Italia: Alegeri cruciale şi temeri de instabilitate într-o ţară afectată de recesiune

Economica.net
25 02. 2013
italia-sxc_07434900

Secţiile de votare au fost închise duminică la ora 21.00 GMT (23.00, ora României) şi urmează să fie redeschise luni între ora 6.00 GMT (8.00, ora României) şi 14.00 GMT (16.00, ora României). După închiderea secţiilor, duminică seara, rata de participare depăşea 50% din numărul celor 47 de milioane de italieni chemţi la urne, un nivel aflat într-o uşoară scădere faţă de alegerile anterioare, în 2008, potrivit Ministerului de Interne.

Patru mari coaliţii se înfruntă, şi anume una de centru condusă de către premierul demisionar Mario Monti, una de centru-dreapta condusă de către predecesorul său Silvio Berlusconi, una de stânga condusă de către Pier Luigi Bersani şi cea a fostului actor de comedie Beppe Grillo.

Berlusconi a produs senzaţie fără voia sa, fiind asaltat de trei feministe topless în timp ce se pregătea să intre într-o secţie de votare, la Milano. Cele trei, care aveau inscripţionate pe spate şi pe piept sloganul „Basta Silvio”, au fost reţinute înainte ajungă la Il Cavaliere. Mişcarea Femen a revendicat, ulterior, această operaţiune „sextremistă”, argumentând că „Italia nu trebuie să voteze pentru cineva care ar trebui să se afle la închisoare”. Magnatul de presă are mai multe procese pe rol, inclusiv unul pentru fraudă fiscală şi unul pentru relaţii contracost cu o prostituată minoră.

Il Professore a votat primul, al Milano, cu o expresie încruntată, urmat, la Piacenza (nord) de un Bersani uşor mai destins. Beppe Grillo era încă aşteptat duminică seara, zeci de jurnalişti stând de duminică dimineaţa în faţa secţiei de votare unde este rondat, la Genoa.

„Este o ocazie pentru o schimbare a Italiei, după 20 de ani de berlusconism”, a declarat Ida, în vârstă de 48 de ani, la ieşirea din secţia în care a votat, la Roma.

„Există multă confuzie în aceste alegeri. Eu votez Berlusconi. Ştiu că are defecte, dar este cel mai bun”, a declarat Maria Teresa Gottardi, în vârstă de 65 de ani.

Potrivit ultimelor sondaje disponibile, Partidul Democrat (PD) al lui Bersani a pornit de pe prima poziţie cu aproape 34% din intenţiile de vot, fiind urmat de către PdL-ul lui Berlusconi (30%). Fostul actor de comedie şi Mişcarea sa Cinci Stele (M5S) sunt creditaţi cu 17%, iar Il Professore cu 10-12%

Însă principala problemă este stabilitatea viitorului guvern. Deşi Bersani pare sigur că va obţine majoritatea în Camera Deputaţilor (unde un singur vot în plus asigură majoritatea absolută a mandatelor), situaţia este mai complexă în Senat, unde totul depinde de ponderea coaliţiei respective în fiecare regiune în parte.

Totul se joacă în câteva regiuni-cheie, în special în bogata Lombardie, pe care un politolog italian, Roberto d’Alimonte, o prezintă ca pe un „amestec între Ohio şi California” în privinţa rolului-cheie în cadrul viitoarei majorităţi parlamentare şi a importanţei sale electorale.

Cel mai rău scenariu ar fi ca Italia să aibă pe 25 februarie, seara, o majoritate diferită în Cameră faţă de cea din Senat, ceea ce ar face ţara de neguvernat, o ipoteză care îngrijorează atât pieţele, cât şi partenerii Romei.

Însă unii politologi consideră mai probabilă o alianţă între coaliţiile de stânga a lui Bersani şi cea de centru a lui Monti.

„Succesul nostru va putea face mai puternică lupta din Europa pentru creştere (economică) şi echitate”, a declarat Bersani pentru cotidianul Unità (fost comunist). „Faimoasele pieţe reclamă ca cineva să reuşească să repună ţara pe o cale sigură”, a adăugat el.

Publicarea de sondaje este interzisă de 15 zile, însă unii au găsit mijloace să ocolească această dificultate. Profitând de actualitatea problemelor de la Vatican, în contextul demisiei Papei Benedict al XVI-lea şi organizării unui conclav, ei difuzează pe Internet sondaje mascate care au ca „eroi” pe „fericitul cardinal din Piacenza (adică Bersani), pe explozivul şambelan din Genoa (Grillo) sau pe vulcanicul cardinal lombard (Berlusconi)”.

Silvio Berlusconi, care plecat de la putere huiduit, în noiembrie 2011, lăsând o Italie aproape asfixiată financiar, a înregistrat o revenire spectaculoasă în sondaje, promiţând nu doar o scădere a impozitelor, ci şi rambursarea celor plătite anul trecut. El a reuşit să îl ajungă din urmă pe liderul stângii, considerat prea puţin charismatic.

Mario Monti, desemnat la conducerea Guvernului în noiembrie 2011 cu scopul de a salva Italia de la faliment, fără să fi fost ales vreodată, suportă consecinţele severei cure de austeritate ce a aruncat ţara în recesiune.

În ceea ce îl priveşte pe Beppe Grillo, la ale cărui mitinguri organizate în ţară au participat adevărate „maree umane”, el catalizează nemulţumirile italienilor victime ale şomajului şi recesiunii. Iar mulţi se aşteaptă la un avans puternic al votului de protest. Răspunsul îl vor afla luni seara.