Monti, care la sfârşitul lunii iunie a insistat că nu are planuri să ceară fondurilor de urgenţă achiziţia de obligaţiuni italiene, a declarat reporterilor că avansul randamentelor şi presiunile de pe pieţele financiare înseamnă că Italia ar putea fi „interesată” să folosească fondurile, potrivit Wall Street Journal.
Comentariile premierului italian au fost făcute, marţi, la finalul a două zile de reuniuni ale miniştrilor de Finanţe la Bruxelles. Pe parcursul summit-ului, Spania a înregistrat progrese în privinţa programului de susţinere de până la 100 de miliarde de euro destinat sectorului bancar şi a primit o prelungire de un an a perioadei în care trebuie să-şi aducă deficitul bugetar sub limita de 3%.
„Nu ar fi prudent să spunem că Italia nu va folosi niciodată acest fond”, a spus Monti la conferinţa de presă după reuniunea Eurogrouop.
Italia ar fi primul stat care ar apela o astfel de formă de sprijin de la fondurile de urgenţă.
Randamentele obligaţiunilor Italiei au continuat să se apropie de noi maxime record, cu cele pe 10 ani la 5,91% marţi.
La un summit la sfârşitul lunii iunie, Monti şi-a asumat o victorie majoră după ce liderii statelor din zona euro au promis să reducă obstacolele pentru ţările care cer programe de achiziţie de obligaţiuni de către fondurile de urgenţă.
Acordul a rămas însă neclar, fără detalii despre cum a devenit mai uşoară activarea achiziţiilor de obligaţiuni. Mai multe ţări au semnalat că se opun ideii şi nu este, de asemenea, clar dacă vor putea fi cumpărate obligaţiuni de pe piaţa secundară sau de pe cea primară, notează Wall Street Journal.
Premierul Monti a reiterat, totuşi, că Italiei nu i se va cere să respecte anumite angajamente dacă va apela la fond.
„Sunt încrezător că Italia nu va avea nevoie de un ajutor financiar similar celor pentru Grecia sau Portuglia”, a spus el.