Italia ar putea fi retrogradată de Moody’s din cauza situaţiei politice incerte de după alegeri
Parlamentul divizat are un impact negativ asupra bonităţii statului, deoarece ar putea conduce la alegeri anticipate, care nu ar garanta însă rezolvarea impasului.
„În loc să îmbunătăţească vizibilitatea ţării în privinţa direcţiei politice, recentele alegeri au crescut riscul privind încetinirea şi chiar stagnarea reformelor structurale iniţiate în mandatul premierului Mario Monti”, au afirmat analiştii Moody’s.
Problemele din Italia, a treia mare economie a zonei euro, ar putea agrava din nou criza datoriilor la nivelul uniunii monetare, cu impact mai puternic asupra statelor vulnerabile financiar, precum Spania şi Portugalia.
Rezultatul neclar al alegerilor din Italia ar putea cauza o mini-criză pentru pieţele emergente
Monedele statelor emergente vor înregistra noi scăderi în urma rezultatului indecis al alegerilor din Italia, care va prelungi impasul politic într-una dintre cele mai mari economii europene, provocând teamă şi incertitudine pe pieţele financiare cu privire la criza din zona euro.
„Pentur moment, activele de pe pieţele emergente au fost mai degrabă insensibile la turbulenţele care fierb în alte părţi. Asta mă îngrijorează, deoarece ar putea determina mai târziu o reacţie mai dureroasă, prin care activele emergente să prindă din urmă” declinul de pe pieţele dezvoltate, comentează analiştii Societe Generale într-o notă transmisă clienţilor, citată de Bloomberg.
Rubla şi rupia au înregistrat marţi cele mai puternice scăderi în rândul valutelor statelor cu economii emergente.
Rezultatul neclar al alegerilor din Italia a determinat investitorii să vândă active cu randament ridicat, precum cele din ţări sau regiuni emergente.
Investitorii ar putea vinde în continuare monede mai volatile, precum forintul, randul sud-african, pesoul mexican sau wonul sud-coreean, potrivit analiştilor Societe Generale.
Astfel, incertitudinea generată de situaţia politică din Italia ar putea provoca o mini-criză pe pieţele valutare din statele emergente.
Coaliţia de stânga condusă de către Pier Luigi Bersani, favorabilă respectării angajamentelor privind reformele, a obţinut 29,5% din voturi şi îşi adjudecă majoritatea mandatelor în Camera Deputaţilor (340 din cele 630 de mandate), ca urmare a unui sistem care acordă 54% din mandate formaţiunii care se clasează pe primul loc.
În Senat, unde prima majorităţii este acordată la nivelul fiecărei regiuni în parte, rezultatele prezintă coaliţiile de centru şi de stânga departe de majoritatea absolută de 158 de mandate. Stânga politică a obţinut 31,63% din voturi, iar dreapta 30,71%.
Moody’s evaluează Italia cu rating „Baa2”, cu două trepte peste categoria nerecomandată pentru investiţii (junk). Standard & Poor’s acordă calificativ „BBB+”, cu trei trepte peste acest nivel, iar Fitch rating „A-„, cu patru trepte deasupra categoriei junk.