Poziţia Italiei marchează o nouă escaladare a atitudinii sale combative în privinţa unor probleme europene. La summitul din decembrie, prim-ministrul Matteo Renzi a criticat-o pe şefa guvernului german Angela Merkel pentru politicile europene legate de energie, bănci şi migraţie.
De atunci, guvernul de la Roma şi-a reiterat opoziţia faţă de planul Uniunii de a stăvili valul de migranţi dinspre Orientul Mijlociu şi Asia, via Turcia, spun oficiali. Planul este susţinut puternic de Germania, destinaţia finală a majorităţii refugiaţilor.
‘Există doar un stat membru care are încă obiecţii împotriva finanţării Turciei. Nu înţelegem de ce Italia blochează’ acest ajutor, a declarat un diplomat european.
Se aşteaptă ca ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble să ridice această problemă la reuniunea de vineri de la Bruxelles a omologilor săi din UE, a indicat o sursă diplomatică.
Planul prevede ca o treime din suma totală de 3 miliarde de euro să vină din bugetul comunitar, iar restul să fie finanţat direct de statele membre.
În prezent se poartă discuţii despre cum va fi tratată această finanţare în baza regulilor de deficit bugetar care guvernează Uniunea, Italia aflându-se în negocieri cu Comisia Europeană pentru a obţine o mai mare marjă de manevră în bugetul său pe 2016.
‘Uniunea Europeană este văzută acum ca dând înapoi. Trebuie să rezolvăm de urgenţă această problemă, astfel încât să putem negocia în mod credibil cu Ankara pentru oprirea fluxului’ migrator, a declarat o sursă de la Bruxelles, citată de Reuters.