Italia, butoiul cu pulbere al Europei. O criză bancară catastrofală fierbe la Mediterana
Acţiunile băncilor italiene sunt în cădere liberă începând din 24 iunie, când lumea a aflat că Marea Britanie a votat să lase în urmă UE. Până marţi, indicele bancar al bursei de la Milano s-a prăbuşit cu 30% faţă de 23 iunie, iar de la începutul anului afişează o pierdere de 57%. Deşi nici băncile din restul Europei nu performează – scăderi de 22% de la Brexit, respectiv 37% de la începutul anului pentru principalul indice bursier bancar al zonei euro – situaţia din Italia este mult mai sumbră.
Sistemul bancar italian geme sub povara creditelor neperformante, care au ajuns la 20% din PIB. Problematice sunt în principal băncile din eşalonul secund şi terţ, în frunte cu Monte dei Paschi di Siena, a treia mare bancă italiană, unde orice pas greşit ar putea declanşa un efect de domino în Italia şi apoi în întreg bankingul din eurozonă.
Criza bancară care fierbe în Italia ar putea conduce la o nouă rundă de recesiune, iar în cazul apariţie unei crize de tipul celei din Grecia, din 2010, e greu de crezut că se va mai putea face ceva pentru salvarea monedei euro având în vedere mărimea economiei italiene. Italia are un PIB de peste 1.600 de miliarde de euro, iar datoria publică se ridică la 130% din PIB.
La prima vedere, nu există nicio legătură între Brexit şi băncile italiene, însă situaţia precară a sistemului financiar din Peninsulă, stagnarea economică prelungită şi absenţa unui salvator pregătit şi capabil să intervină pentru stabilizare sunt factori de vulnerabilitate la orice criză de încredere pe pieţele financiare internaţionale, de la Brexit la temuta „aterizare dură” a Chinei.
Astfel, în plină criză declanşată de Brexit în Europa, Bruxellesul, Parisul, Roma şi Bruxellesul trebuie să se gândească şi ce e de făcut cu băncile italiene.
„Datoria publică şi băncile (din Italia – n.r.) sunt un butoi cu pulbere”, comentează pentru Reuters o sursă din FMI. Pierderile sunt rostogolite în contabilitate de la un an la altul şi nimeni nu şi le asumă; la un moment dat, vor ieşi la lumină.