Rafinăria Lukoil de la ISAB, în apropiere de Siracuza, este una dintre cele mai mari rafinării din Europa. Guvernul italian urmăreşte cu atenţie acest dosar în condiţiile în care rafinăria ISAB este responsabilă de un sfert din aprovizionarea cu carburanţi a Italiei şi asigură peste 3.000 de locuri de muncă.
Această rafinărie urmează să fie lovită din plin de un embargou privind livrările de petrol rusesc pe mare, care va intra în vigoare la 5 decembrie, ceea ce pune în pericol locurile de muncă din sudul sărac al Italiei dar şi capacitatea de rafinare a ţării.
Chiar dacă grupul Lukoil, cel mai mare producător privat de petrol din Rusia, nu este afectat de sancţiunile impuse până acum de UE, rafinăria ISAB a ajuns în situaţia în care a trebuit să se bazeze în exclusivitate pe ţiţeiul rusesc, după ce băncile creditoare au oprit finanţarea şi au încetat să mai ofere garanţiile de care rafinăria are nevoie pentru a cumpăra ţiţei de la alţi furnizori.
Ministrul italian al Industriei, Adolfo Urso, a declarat joi în mod oficial că noul Guvern de la Roma va găsi o soluţie în săptămânile următoare pentru rafinăria din Sicilia deţinută Lukoil. „Vă pot asigura că vom găsi o soluţie”, a spus Adolfo Urso pentru postul de televiziune Sky TG 24, adăugând că Guvernul de la Roma va anunţa o decizie după ce va finaliza propria sa evaluare.
Sursele citate de Reuters, care au dorit să îşi păstreze anonimatul, au spus că Executivul de la Roma încearcă să găsească o modalitate care să asigure că rafinăria Lukoil va continua să primească finanţare de la creditori şi să rămână operaţională.
Subiectul a fost discutat la o reuniune din 17 octombrie între oficiali de la Ministerul italian al Industriei şi reprezentanţii a două mari bănci italiene, Intesa Sanpaolo şi UniCredit, precum şi de la Agenţia de stat care furnizează credite la export ( SACE). Potrivit minutelor de la acea reuniune, consultate de Reuters, discuţiile s-au concentrat pe posibilitatea ca băncile Intesa şi UniCredit să ofere finanţare garantată de stat prin intermediul SACE. Dacă garanţiile vor fi disponibile doar de la mijlocul lunii decembrie, există riscul ca rafinăria să funcţioneze la o capacitate redusă până în luna martie 2023, au avertizat reprezentanţii ISAB.
O opţiune discutată este o aşa-numită scrisoare de „comfort” din partea autorităţilor italiene pentru a asigura furnizorii ISAB şi băncile creditoare, ale căror departamente de compliance sunt îngrijorate cu privire la riscurile derulării de afaceri cu o entitate rusească. Obiectivul este să permită rafinăriei ISAB să cumpere şi din alte părţi petrolul de care are nevoie, au precizat sursele.
O eventuală vânzare către cumpărători non-ruşi ar evita închiderea rafinăriei. Potrivit Reuters, o serie de firme şi-au manifestat deja interesul pentru această rafinărie, inclusiv fondul american Crossbridge Energy Partners.
Sursele citate de Reutes susţin că discuţiile dintre fondul american Crossbridge şi proprietarul rafinăriei ISAB, divizia de trading a Lukoil, Litasco, înregistrează progrese iar Crossbridge lucrează deja la un plan pe termen mediu care ar permite conversia rafinăriei spre produse mai verzi, pe baza unei strategii similare demarate de fondul american pentru o rafinărie similară pe care a cumpărat-o în Danemarca.
Anterior, Reuters a dezvăluit că Lukoil ar putea să îşi restructureze divizia de trading, Litasco SA, prin crearea a două divizii, una cu sediul la Geneva, şi alta cu sediul la Dubai. Conform acestui plan, biroul de a Geneva, denumit „Litasco West”, va continua să cumpere ţiţei non-rusesc şi va gestiona celelalte rafinării europene ale Lukoil, cele din România şi Bulgaria, şi de asemenea va păstra o participaţie minoritară la o facilitate operată de TotalEnergies SE în Ţările de Jos. Biroul din Dubai, denumit Litasco Middle East, va fi responsabil de tranzacţiile cu petrol rusesc şi gestionarea operaţiunilor din Asia, inclusiv a biroului din Singapore.