”Există motive întemeiate ca CE să accepte amânarea”, a declarat un purtător de cuvânt al comisarului european pentru competiţie, Margrethe Vestager.
Există un dialog constructiv între Bruxelles şi Roma privind extinderea termenului limită al vânzării celor patru bănci (Banca Marche, Banca Etruria, CariChieti şi CariFerrara), a precizat oficialul european.
Italia vrea să vândă activele viabile ale celor patru bănci, salvate anul trecut de la faliment în urma intervenţiei Guvernului de la Roma. Cabinetul premierului Matteo Renzi a anunţat că nu a putut adopta un alt model de salvare deoarece trebuiau respectate reglementările europene, dar va fi înfiinţat un mecanism care-i va compensa pe micii investitori, care au deţinut obligaţiuni la Banca Marche, Banca Etruria, CariChieti şi CariFerrara
Guvernul de la Roma caută modalităţi pentru a sprijini băncile cu probleme fără a încălca însă prevederile Uniunii Europene referitoare la ajutoarele de stat, care obligă investitorii să suporte o parte din pierderi şi îi protejează pe contribuabili.
Potrivit unor noi reguli care au intrat în vigoare la 1 ianuarie, salvarea unei bănci trebuie să se realizeze mai întâi pe baza contribuţiei acţionarilor, deţinătorilor de obligaţiuni şi deponenţilor, în conformitate cu o procedură cunoscută sub numele de ‘bail-in’.