Italia cere reevaluarea sistemului UE de alertă sanitară, după ce analizele au confirmat E.Coli în brânza românească
„Cazul (îmbolnăvirii copilului de origine română din Italia – n.r.) a dus la o intervenţie a Ministerului Sănătăţii pentru a reevalua eficienţa sistemului de alertă în toate statele Uniunii Europene”, a anunţat asociaţia într-un comunicat.
De asemenea, analizele realizate de autorităţile italiene au confirmat că brânza produsă de societatea S.C. Brădet S.R.L. şi consumată de o familie de români din Peninsulă era infectată cu bacteria E. Coli.
„Sindromul hemolitic-uremic diagnosticat în cazul unui copil de numai 14 luni este legat de consumul de brânză care a fost contaminată cu Escherichia coli”, se arată într-un comunicat al asociaţiei din Toscana, care citează analizele reaizate de Institutul Zooprofilactic Experimental din Lazio şi Toscana (IZS) şi Institutul Superior de Sănătate (ISS) .
Cele două institute au analizat eşantioanele de brânză recoltate de autorităţile sanitare din Florenţa, dar şi probele recoltate de la micul pacient.
Anterior, autorităţile italiene au emis o alertă sanitară în provinciile Lazio, Toscana şi Campania, pentru retragerea brânzei vizate de la vânzare.
Familia copilului spune că a cumpărat brânza în data de 1 martie, dintr-un magazin cu specific românesc din Florenţa, fără însă a o consuma imediat. Tatăl copilului, care a mâncat şi el din produs, a acuzat, de asemenea, dureri abdominale.
Sursa citată menţionează că starea copilului s-a agravat într-un interval de 24 de ore după ce acesta a consumat brânza, primul simptom fiind durerile abdominale. Medicii au suspectat iniţtial că este vorba de o indigestie, după care l-au operat de apendicită.
Părinţii micuţului spun că operaţia era necesară oricum.
„Nu trebuie să ne mirăm că nu s-a gândit nimeni în primele momente că ar putea fi vorba despre o boală gravă, cum este sindromul hemolitic uremic. Această boală debutează cu diaree. Însă starea se agravează rapid, deoarece copilul a mâncat de fapt o brânză contaminată cu bălegar de vacă. Sigur, autorităţile trebuie să efectueze analizele necesare, însă Escherichia coli nu apare singură în brânză. Deci, ceva s-a întâmplat. Putem presupune că bacteria a ajuns în brânză din cauza laptelui, contaminat în momentul în care a fost muls. Presupunem că a fost vorba despre o igienă precară când a fost muls laptele. Presupunem că este vorba de fecale ajunse în lapte. Ne putem gândi şi la un lapte contaminat din cauza unei mastite, însă şansele sunt mai mici”, a declarat medicul Luca Cianti, director în cadrul Autorităţii de Sănătate Publică din Florenţa.
Potrivit La Repubblica, starea copilului a fost calificată ca fiind „serioasă, dar nu gravă”.