Italia estimează o creştere economică de 6% în 2021 şi vrea să reducă datoria şi deficitul (Reuters)

Italia se aşteaptă în acest an la o creştere a economiei de 6%, după declin record de 8,9% de anul trecut, în timp ce în privinţa deficitului bugetar, obiectivul este de 9,5% din PIB în 2021, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
AGERPRES - mie, 29 sept. 2021, 09:36
Italia estimează o creştere economică de 6% în 2021 şi vrea să reducă datoria şi deficitul (Reuters)

O creştere de 6% a PIB-ului ar reprezenta o îmbunătăţire faţă de prognoza de 4,5% din aprilie, în timp ce noua ţintă de deficit de 9,5% din PIB reprezintă o reducere semnificativă faţă de estimarea precedentă, de 11,8% din PIB, scrie Agerpres.

În urma scăderii deficitului, nivelul datoriei Italiei ca procent din din PIB va scădea sub ţinta precedentă de 159,8%, dar va fi peste nivelul din 2020, de 155,6% şi va reprezenta un nou nivel record, susţin sursele.

Noile estimări ar fi fost adoptate marţi, la o reuniunea a principalilor membri ai coaliţiei aflate la guvernare, şi vor fi adoptate oficial miercuri în cadrul Documentului economic şi financiar (DEF) al Guvernului italian.

DEF stabileşte obiectivele privind finanţele publice şi economia în perioada 2021-2024.

Marţi, ministrul Economiei, Daniele Franco, a declarat că estimările din DEF vor permite cheltuieli suplimentare de până la 1% din PIB, sau aproximativ 16 miliarde de euro, până în 2024, susţin sursele.

Documentul indică un avans al celei de-a treia economii a zonei euro de peste 4,5% în 2022, faţă de prognoza de 4,8% din aprilie.

Anul trecut, Italia a reportat un deficit de 9,5% din PIB, cel mai ridicat din anii 1990, în timp ce datoria publică a urcat la 155,6% din PIB, de la 134,6% din PIB în 2019.

Autorităţile de la Roma au ca obiectiv reducerea deficitului şi a datoriei ca procent din PIB în 2021 şi în anii următori.

Uniunea Europeană a suspendat în martie 2020 aplicarea regulilor din Pactul de stabilitate şi creştere. Printre obligaţiile pe care statele membre UE nu mai trebuie să le respecte în prezent se numără şi faimoasa regulă care cere ca deficitul public să nu depăşească 3% din Produsul Intern Brut, precum şi obligaţia de a menţine datoria publică sub pragul de 60% din PIB.

După suspendarea regulilor de disciplină bugetară, statele membre au anunţat cheltuieli publice în valoare de miliarde de euro pentru a ajuta sistemele de sănătate şi a susţine economiile, companiile şi piaţa muncii să facă faţă impactului pandemiei de coronavirus.

Te-ar mai putea interesa și
BCE va continua să reducă dobânzile
BCE va continua să reducă dobânzile
Banca Centrală Europeană va continua să reducă dobânzile pe măsură ce inflaţia încetineşte şi atenţia gardienilor euro se îndreaptă spre creşterea economică fragilă, a declarat......
Curtea de Conturi Europeană: Consumatorii din UE sunt bombardaţi cu tot mai multe menţiuni, logouri, sloganuri, etichete şi nutri-scoruri care pot fi nu numai confuze, ci şi înşelătoare
Curtea de Conturi Europeană: Consumatorii din UE sunt bombardaţi cu tot mai multe menţiuni, logouri, sloganuri, etichete ...
Consumatorii se pot pierde uşor în labirintul informaţiilor de pe etichetele alimentelor, care ar trebui să ajute oamenii ...
5 semne că a venit timpul să vă renovați apartamentul
5 semne că a venit timpul să vă renovați apartamentul
Există câteva semne clare care indică faptul că a sosit momentul să vă renovați apartamentul. Observându-le, puteți ...
Brașovenii de la Allview construiesc un parc fotovoltaic de 25 mil. euro în Ialomița, care va ajunge la Petrom
Brașovenii de la Allview construiesc un parc fotovoltaic de 25 mil. euro în Ialomița, care va ajunge la Petrom
Divizia Renewable EPC by Allview semnează un contract de anvergură în valoare de aproximativ 24,6 milioane de euro, pentru ...