‘Nu ne putem imagina ca situaţia din Libia să rămână blocată în primăvară. În ultima lună am lucrat mai intens cu americanii, britanicii şi francezii. Am convenit că trebuie să evităm acţiunile necoordonate, care nu au condus la bune rezultate în trecut’, a declarat Pinotti pentru cotidianul italian Corriere della Sera.
Ea a subliniat că puterile occidentale vor interveni în Libia numai în urma unei cereri din partea autorităţilor libiene.
‘Nu trebuie să alimentăm propaganda jihadistă, care ar dori să prezinte orice intervenţie ca pe o invazie occidentală’, a subliniat ministrul italian al apărării, care a subliniat drept priorităţi esenţiale ‘protecţia’ guvernului libian şi antrenarea forţelor sale.
Roberta Pinotti a ţinut să precizeze că şi Italia se pregăteşte pentru situaţii de ‘urgenţă’ şi că misiunea navală desfăşurată în Marea Mediterană pentru contracararea reţelelor de traficanţi de persoane va putea fi folosită în operaţiuni antiteroriste. Flota aeriană de la baza Trapani, din Sicilia, a fost deja suplimentată.
Pe 6 decembrie, reprezentanţii celor două autorităţi politice în dispută din Libia au anunţat ajungerea la un acord politic care ar urma să fie aprobat de cele două parlamente – cel de la Tripoli şi cel de la Benghazi – pentru a pune capăt conflictului care afectează ţara nord-africană.
Libia este marcată de haos după căderea, în 2011, a regimului condus de Muammar Gaddafi. Două autorităţi politice, stabilite la Tripoli şi Benghazi (est), îşi dispută puterea începând din 2014.
După un an de negocieri, fostul emisar al ONU pentru Libia Bernardino Leon a ajuns cu reprezentanţii celor două părţi la un acord de principiu cu privire la crearea unui guvern de uniune naţională, dar înţelegerea a fost ulterior respinsă de cele două parlamente.
Acordul prevede că un comitet, format din 10 membri, va avea misiunea de a revizui Constituţia. Surse politice libiene au declarat că noua lege fundamentală se va baza pe Constituţia elaborată în 1951 (la scurt timp după declararea independenţei Libiei) şi revizuită în 1963.