Italia încurajează antreprenorii să se împrumute cum pot, numai să repornească economia

Companiile italiene care întâmpină dificultăţi în ceea ce priveşte finanţarea ar trebui să se orienteze către serviciile de credit nereglementate, sau aşa-numita industrie bancară gri, pentru a investi în afaceri şi a reporni creşterea economică, recomandă ministrul italian al Economiei.
Economica.net - mie, 17 iul. 2013, 09:38
Italia încurajează antreprenorii să se împrumute cum pot, numai să repornească economia

Industria financiară „din umbră”, care sursele de finanţare din afara sectorului bancar, „ar putea ajuta la repornirea economiei”, a declarat ministrul Fabrizio Saccomanni în timpul unei întâlniri cu bancherii, convocaţi la Roma pentru o şedinţă de brainstorming, scrie Wall Street Journal (WSJ).

Serviciile bancare gri sunt practic necunoscute în Italia, o economie unde bursa are o anvergură relativ redusă şi unde companiile se bazează aproape exclusiv pe creditul bancar şi pe averea acumulată. În Europa, industria de credit nereglementată este în general prost văzută, deoarece de cele mai multe ori iese din sfera de acţiune a autorităţilor.

Potrivit Consiliului pentru Stabilitate Financiară, industria bancară gri asigură aproximativ o treime din creditare la nivel mondial. Un raport publicat în acest an de instituţie arată că serviciile bancare nereglementate au crescut cu 6.000 miliarde de dolari faţă de anul trecut, la 67.000 miliarde de dolari.

În această categorie pot intra servicii precum emisiuni de titluri în diverse forme, credit comercial garantat cu active sau sisteme de credit direct prin care o companie poate obţine bani în mod direct de la instituţii precum fondurile de pensii.

Saccomanni s-a referit în mod special la securitizări, finanţare de tip mezanin (titluri sau datorii de tip hibrid, utilizate de obicei pentru extinderea afacerilor) şi fonduri de obligaţiuni.

Italia este în recesiune de doi ani, iar situaţia din economie dă impresia unei spirale negative, deoarce băncile reduc creditarea, iar măsurile de austeritate limitează cererea.

Saccomanni, cunoscut drept un apropiat al preşedintelui Băncii Centrale Europene, Mario Dragh, a avertizat asupra existenţei riscului unei noi scăderi semnificative a creditării bancare.

El a cerut firmelor de servicii financiare să-i împingă pe clienţii business către piaţa de capital. În prezent, companiile italiene îşi finanţează capitalul de lucru în proporţie de 80% prin credite bancare pe termen scurt. Ministrul recomandă companiilor să caute finanţare direct de la investitori, să profite de lichiditatea amplă injectată în pieţe de băncile centrale şi de nivelul ridicat al economiilor.

Italia a înfiinţat o piaţă de capital specială pentru firmele mici şi a legiferat „minibondurile”, prin care companiile pot derula operaţiuni de finanţare pe piaţa obligaţiunilor începând de la 4 milioane euro.

Băncile italiene şi managerii de active par pregătiţi pentru tranziţia de la creditul bancar către alte surse de finanţare a economiei, însă legislaţia învechită presupune procese riguroase de analiză chiar şi pentru modifiicări aparent simple. Spre exemplu, ar putea fi nevoie de amendamente la lege pentru a permite companiilor de asigurări şi fondurilor de pensii să investească direct în companii, a declarat pentru WSJ o sursă care a participat la întâlnirea dintre ministrul Ecoomiei şi bancheri.

O altă problemă care limitează finanţarea în mediul de afaceri italian este reticenţa consumatorilor de a cheltui şi înclinaţia către economisire.

Italienii dispun de cea mai vastă avere personală din grupul celor şapte mari economii industrializate, însă conform tradiţiei banii sunt depozitaţi în străinătate sau investiţi în proprietăţi imobiliare, obligaţiuni bancare sau titluri de stat. Pieţele obligaţiunilor bancare şi titlurilor de stat sunt în Italia de peste cinci ori mai mari decât bursa şi piaţa obligaţiunilor corporative la un loc.

Marţi, Banca Italiei a anunţat că investitorii retail şi-au majorat în luna mai deţinerile de obligaţiuni guvernamentale italiene cu 20 miliarde euro, acoperind retrageri de 16 miliarde euro din partea investitorilor străini.

Te-ar mai putea interesa și
Sebastian Burduja: Cel mai probabil vom depăşi în 2024, după foarte mulţi ani, 1.000 de MW noi instalați în Sistemul Energetic Naţional
Sebastian Burduja: Cel mai probabil vom depăşi în 2024, după foarte mulţi ani, 1.000 de MW noi instalați în Sistemul ...
Capacităţile de producţie a energiei electrice puse în funcţiune până la această dată totalizează 900 MW şi ne aşteptăm la încă 100-300 MW până la finele anului, ceea ce înseamnă......
Viktor Orban: Votul pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen terestru va avea loc pe 12 decembrie
Viktor Orban: Votul pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen terestru va avea loc pe 12 decembrie
Miniştrii de interne din Uniunea Europeană vor vota pe 12 decembrie cu privire la propunerea Ungariei de a permite României ...
Poliția braziliană l-a pus sub acuzare pe fostul președinte Jair Bolsonaro pentru plănuirea unei lovituri de stat
Poliția braziliană l-a pus sub acuzare pe fostul președinte Jair Bolsonaro pentru plănuirea unei lovituri de stat
Poliţia Naţională braziliană l-a pus oficial sub acuzare joi pe fostul preşedinte de dreapta Jair Bolsonaro pentru plănuirea ...
Burduja: La această oră avem 29.463 de puncte de consum nealimentate. La nivelul ţării sunt 144 de localităţi. Se intervine cu 241 de echipe
Burduja: La această oră avem 29.463 de puncte de consum nealimentate. La nivelul ţării sunt 144 de localităţi. Se intervine ...
Un număr de 29.463 de puncte de consum erau nealimentate vineri după-amiaza, respectiv 144 de localităţi, dar nivelul ...