Mai multe asociaţii de antreprenori şi manufacturieri din Lantium, o regiune din Roma, alături de principalele sindicate italiene (CGIL, CUISL, UIL, UGL), s-au adunat pentru a manifesta „în tăcere” pentru „victimele crizei” şi „pentru ca sinuciderile să se oprească”.
Un ecran gigant a fost instalat în mijlocul pieţei pentru a aduce omagiu patronilor şi angajaţilor care şi-au pus capăt vieţii de la începutul crizei, fapt pe care şi premierul italian, Mario Monti, l-a evocat de asemenea miercuri dimineaţă în timpul unei conferinţe de presă.
„Cerem un răspuns din partea statului cu privire la dificultatea intreprinderilor mici şi mijlocii de a îşi repune activitatea pe picioare, pentru ca şi economia italiană să se ridice. Soluţiile sunt numeroase pentru ca unele credite să fie obţinute mai uşor: în sistemul bancar, spre exemplu, sau la casele de depuneri sau împrumuturi”, a declarat preşedintele asociaţiei intreprinderilor mici şi mijlocii Federlazio, Maurizio Flamini, cel care este la originea acestei iniţiative.
„Criza nu trebuie să apese pe umerii celor mai nevoiaşi, ai muncitorilor care îşi pierd munca şi demnitatea, sau pe cei ai pensionarilor. Există situaţii dramatice şi nu se face nimic”, a declarat secretarul general al CISL Latium, Tommaso Ausili.
Începând cu 1 ianuarie 2012, numărul sinuciderillor semnalate cauzate de criză a ajuns la 23, conform CGIA, un sindicat al micilor antreprenori.
În 2010, 192 de comercianţi şi meşteşugari s-au sinucis, precum şi 144 de antreprenori şi liber profesionişti, conform unui raport al Institutului de cercetare Eures, document numit „Sinuciderea în Italia în timp de criză”, făcut public marţi.
Acest fenomen se întâlneşte cu precădere în rândul şomerilor: 362 dintre aceştia s-au sinucis în 2010, un număr de 272 dintre ei urmând să îşi piardă locul de muncă.