Agenţii de la GdF, care au efectuat anul trecut 160 de anchete, au mai descoperit 8.617 evazionişti total necunoscuţi fiscului italian, persoane care nu au declarat niciun venit, ascunzând în acest mod sume în valoare de 22,7 miliarde de euro, potrivit comunicatului emis de Garda financiară.
Poliţia financiară a descoperit, de asemenea, peste 17 miliarde de euro sustrase statului italian, ca rezultat al unei evaziuni fiscale internaţionale, realizată prin utilizarea unor societăţi fictive, plasate în „paradisuri fiscale”.
GdF mai menţionează o sumă suplimentară de 16,3 miliarde de euro care se referă la alte fenomene legate de evaziunea fiscală, care a fost, în total, de 56,1 miliarde de euro în anul 2012 (cu şase miliarde în plus faţă de anul 2011).
GdF a denunţat şi deferit autorităţilor judiciare 11.769 de persoane, sub acuzaţia de a fi înfăptuit diferite delicte fiscale, se precizează în comunicatul menţionat.
Lupta împotriva evaziunii fiscale, un fenomen deosebit de extins în Italia, a fost întărită de guvernul tehnocrat condus de Mario Monti, care a înlocuit fostul guvern de dreapta al lui Silvio Berlusconi în luna noiembrie 2011. Dar multe lucruri mai rămân de făcut în Peninsulă împotriva acestui fenomen care afectează în mod semnificativ conturile publice ale ţării.
„Vom continua în mod decis acţiunea noastră în vederea recuperării resurselor sustrase statului italian de evazioniştii fiscali. Trebuie să apărăm drepturile cetăţenilor cinstiţi, dar şi pieţele financiare şi economia legală”, a declarat joi generalul Saverio Capolupo, comandantul GdF.
Poliţia financiară a mai descoperit circa 30.000 de lucrători fără contracte de muncă, dintre care 16.233 de persoane complet „la negru”. De asemenea, GdF a sechestrat de la evazioniştii fiscali bunuri materiale, printre care numeroase apartamente, în valoare de peste un miliard de euro.