Italia pregăteşte taxe mai mici pe muncă şi scutiri fiscale angajatorilor, pentru creştere economică
Proiectul de buget, discutat marţi de guvern, cuprinde măsuri pentru reducerea cheltuielilor publice, dar şi a taxelor, executivul vizând încadrarea într-un deficit bugetar agreat de Uniunea Europeană şi totodată revigorarea economiei. Bugetul ar putea fi revizuit înainte de a fi trimis Comisiei Europene spre avizare. Proiectul ar putea fi modificat după ce va ajunge în Parlament.
Guvernul italian vrea să reducă deficitul bugetar la 2,5% din PIB anul viitor, aproximativ 1,5% din PIB în 2015 şi mai puţin de 0,1% din PIB în 2016, potrivit unei variante a proiectului de buget, citată de Wall Street Journal. Pentru acest an, deficitul bugetar este previzionat la 3% din PIB.
Aceste promisiuni au fost aplaudate de către premierul finlandez Jyrki Katainen, care s-a deplasat luni la Roma şi a consultat proiectul de buget împreună cu premierul Letta. Katainen consideră că Italia transmite astfel un semnal puternic investitorilor că situaţia economică din zona euro se ameliorează. Totodată, măsurile din buget combat divergenţele economice dintre nordul şi sudul Europei, consideră liderul finlandez.
Letta vrea de asemenea să ridice taxa pe câştigurile de capital de la 20% la 22%, să scadă cheltuielile din sănătate cu 500 milioane euro anul viitor şi 1 miliard de euro în 2015 şi să reducă la jumătate indexările automate ale pensiilor din sistemul public pentru pensionarii care primesc de cinci ori pensia minimă, potrivit unui draft obţinut de Bloomberg.
Potrivit agenţiei Ansa, reducerea taxelor asupra salariilor ar putea totaliza peste 5 miliarde euro anul viitor.
Şomajul din Italia a revenit în august la nivelul record de 12,2%. Rata implicită de taxare a muncii era de 42,3% în Italia în anul 2011, nivel depăşit în UE doar de Belgia – 42,8%, potrivit datelor Eurostat.
Potrivit WSJ, fiecare angajat care câştigă între 8.000 euro şi 55.000 euro pe an va beneficia de o creştere de 112 euro a salariului net în urma reducerii fiscalităţii prin creşterea porţiunii din salariul brut exceptată de la impozitare.
Reducerea fiscalităţii în zona muncii va fi realizată prin scăderea contribuţiilor la asigurarea de accident, taxe mai mici asupra producţiei şi deduceri fiscale pentru firmele care angajează persoane cu contracte permanente, potrivit Reuters.
Wall Street Journal notează că firmele care aduc angajaţi noi cu contracte permanente vor beneficia de deduceri fiscale de 15.000 euro pentru fiecare nou salariat.
Bugetul include de asemenea reducerea taxelor la nivel municipal prin combinarea controversatei taxe asupra locuinţelor utilizate de proprietar cu o taxă pentru colectarea deşeurilor.
PIB-ul Italiei a scăzut cu 9% din 2007 şi este mai mic decât în 2001, după 10 ani de stagnare presăraţi cu reprize de recesiune.
Proiectul de buget prevede de asemenea o taxă suplimentară „de solidaritate” de 5% pe pensiile brute care depăşesc 100.000 de euro pe an. Taxa se aplică sumei care depăşeşte acest prag. Pentru pensionarii care primesc mai mult de 150.000 euro pe an, taxa suplimentară urcă la 10%, respectiv 15% pentru pensiile mai mari de 200.000 euro pe an. Veniturile astfel colectate nu vor fi vărsate la Trezorerie, ci vor intra în conturile agenţiei naţionale de securitate socială.
O altă noutate adusă de bugetul pe 2014 prevede că rezidenţii cu forme legale vor avea acces la un sistem universal de asistenţă socială. Programul este unul experimental şi are o finanţare de numai 250 milioane euro, însă permite în premieră sprijinirea imigranţilor.
Proiectul de buget propune şi măsuri de natură fiscală care permit băncilor italiene să elimine rapid din portofolii creditele neperformante, potrivit WSJ. În prezent, scoaterea creditelor neperformante din sectorul bancar este un proces lent, încetinit de un cod fiscal rigid.
Astfel, bãncile italiene vor putea elimina creditele neperformante în anul în care au fost înregistrate sau în următoarele patru trimestre, măsură care răspunde revendicărilor Asociaţiei Băncilor Italiene.