Italia pregătește un plan de șase miliarde de euro pentru susținerea consumatorilor afectați de scumpirea utilităților

Guvernul italian este pe punctul de a finaliza un nou set de măsuri, în valoare de aproape şase miliarde de euro, care să ajute consumatorii şi firmele afectate de creşterea facturilor la energie, potrivit unui proiect de decret consultat de Reuters, relatează Agerpres.
AGERPRES - vin, 18 feb. 2022, 19:01
Italia pregătește un plan de șase miliarde de euro pentru susținerea consumatorilor afectați de scumpirea utilităților

Acest pachet, care ar urma să fie aprobat de cabinetul de la Roma în cursul zilei de vineri, se adaugă celor aproximativ 10 miliarde de euro alocate alocate deja începând din luna iulie a anului trecut pentru a diminua impactul creşterii preţurilor la petrol şi gaze naturale.

Potrivit documentului consultat de Reuters, aproximativ trei miliarde de euro din noul pachet vor merge spre aşa-numitele „tarife de acces la reţea”. Aceste tarife, care contribuie la finanţarea unor lucruri precum subvenţiile pentru energia fotovoltaică şi dezafectarea centralelor nucleare, sunt responsabile în mod normal pentru mai mult de 20% din facturile la electricitate.

De asemenea, autorităţile de la Roma intenţionează să introducă măsuri de simplificare care să urgenteze construcţia de facilităţi de producţie a energiei din surse regenerabile.

Asociaţia angajatorilor italieni Confindustria a estimat că facturile la energie vor costa firmele din sectorul industrial aproximativ 37 de miliarde de euro în acest an, comparativ cu 20 de miliarde de euro în 2021.

Anterior, o sursă guvernamentală a dezvăluit pentru Reuters că decretul nu vizează doar plafonarea costurilor la energie ci va include un mix de noi cheltuieli şi reduceri de taxe în valoare de aproape opt miliarde de euro.

Ministrul Industriei, Giancarlo Giorgetti (foto), a cerut fonduri publice în valoare de aproximativ un miliard de euro pentru a promova achiziţionarea de vehicule mai puţin poluante.

Fonduri suplimentare urmează să fie alocate între 2022 şi 2030 în sprijinul activităţilor de cercetare& dezvoltare în tehnologia microprocesoarelor, se precizează în documentul consultat de Reuters, fără a se preciza o sumă anume.

Grupul american Intel şi guvernul italian poartă discuţii pentru o serie de investiţii care ar urma să se ridice la aproximativ opt miliarde de euro printre care şi construirea unei fabrici moderne de semiconductori.

Sursa foto: Mise.gov.it

Te-ar mai putea interesa și
International Workplace Group deschide un centru Spaces în București, în clădirea Vastint Business Garden
International Workplace Group deschide un centru Spaces în București, în clădirea Vastint Business Garden
International Workplace Group, cel mai mare furnizor de soluții de muncă hibridă din lume, cu mărci precum Spaces și Regus, deschide un spațiu de lucru flexibil de ultimă generație în......
Record de gaze naturale exportate de Norvegia în 2024. Previziunile sunt că livrările vor rămâne la niveluri asemănătoare și în anii următori
Record de gaze naturale exportate de Norvegia în 2024. Previziunile sunt că livrările vor rămâne la niveluri asemănătoare ...
Norvegia a exportat o cantitate record de gaze naturale anul trecut, iar volumele ar urma să rămână aproape de acest ...
Airbus rămâne cel mai mare constructor de avioane civile din lume, cu 766 de aeronave comerciale livrate anul trecut
Airbus rămâne cel mai mare constructor de avioane civile din lume, cu 766 de aeronave comerciale livrate anul trecut
Airbus a livrat 766 de aeronave comerciale în 2024 către 86 de clienţi din întreaga lume şi îşi va menţine pentru ...
Curtea de Conturi Europeană critică lipsa prevederilor clare privind intervenţiile asupra preţurilor de pe piața cardurilor din UE
Curtea de Conturi Europeană critică lipsa prevederilor clare privind intervenţiile asupra preţurilor de pe piața cardurilor ...
Abordarea UE în ceea ce priveşte plăţile digitale a făcut ca acestea să devină mai sigure, mai rapide şi mai puţin ...