„Am analizat o situaţie foarte complicată şi complexă şi am decis să ne prezentăm în faţa Parlamentului cât mai curând”, a explicat Letta într-o emisiune televizată, după o întrevedere cu preşedintele italian Giorgio Napolitano.
„Nu am intenţia să guvernez cu orice preţ”, a avertizat premierul italian. „Nu voi cere (un vot de) încredere pentru trei zile şi pentru a activa ca mai înainte, ci ca să merg mai departe şi să aplic un nou program. În caz contrar, voi suporta consecinţele”, a adăugat el.
Berlusconi, care riscă să fie exclus din Senat, după condamnarea sa la închisoare pentru fraudă fiscală, a provocat o creştere a tensiunilor în ultimele zile. Mai mulţi parlamentari din cadrul partidului său, Poporul Libertăţii (PdL, centru-dreapta), au semnat săptămâna trecută o scrisoare de demisie, dar fără să o şi predea. Sâmbătă, la îndemnul lui Berlusconi, cei cinci miniştri din cadrul PdL şi-au anunţat deminia.
Aceste dezertări în lanţ reprezintă „o alegere care subminează unul dintre principiile democraţiei, conform căruia o minoritate nu poate dizolva un Parlament prin propria demisie”. În această situaţie, „un şef de Guvern, aparent, nu poate face nimic, el trebuie să tragă concluzii”, a explicat Letta.
„Eu nu pot să prevăd ce se va întâmpla”, a adăugat premierul italian, care conduce un Guvern de coaliţie între stânga şi dreapta. „Sincer, am pierdut firul poziţiilor adoptate de PdL. Cel mai bine este să merg în Parlament şi să cer un vot de încredere”, a declarat Letta, precizând că votul se va referi la „ce trebuie de făcut, începând cu legea bugetului, pentru ca în 2014 să fie obţinute rezultatele care, după părerea sa, pot fi atinse”.
El a exclus organizarea unor alegeri anticipate fără reformarea prealabilă a legii electorale, care duce la un impas politic, privând Italia de o majoritate clară.