Trezoreria italiană stabilise ca ţintă atragerea unei sume între 3,75 miliarde euro şi 6,25 miliarde euro, astfel că finanţarea obţinută este aproape de plafonul intervalului ţintit, notează Reuters.
Analiştii consideră că statul a lărgit intervalul şi a coborât pragul minim pentru a se asigura că operaţiunea va fi încheiată cu succes chiar şi în condiţii de cerere slabă, pe fondul volatilităţii ridicate a pieţelor din zona euro.
În martie, la cea mai recentă emisiune precedentă de obligaţiuni cu maturitatea la zece ani, Italia a plătit un randament de 5,24%.
Oferta de la licitaţia de vineri a fost suprasubscrisă de 1,48 ori, în scădere de la 1,65 în martie.
Italia a mai emis vineri obligaţiuni cu maturitatea în 2017, al căror randament a urcat de la 4,18% la 4,86%. Oferta de titluri la cinci ani a fost suprasubscrisă de 1,34 ori, faţă de 1,65 în martie.
Randamentele la cinci şi zece ani suportate de Italia au ajuns astfel la cel mai ridicat nivel din ianuarie, recuperând practic scăderile înregistrate în februarie şi martie, datorate injecţiilor de lichiditate efectuate de Banca Centrală Europeană.
Agenţia Standard & Poor’s (S&P) a coborât ratingul Spaniei cu două trepte, de la „A” la „BBB+”, anticipând accentuarea problemelor din zona finanţelor publice din cauza recesiunii şi situaţiei delicate a băncilor.