Iniţiativa legislativă, care prevede o revizuire a funcţiilor şi competenţelor provinciilor în vederea abolirii lor, prezentată de Graziano Delrio, omul de încredere al lui Matteo Renzi, a fost adoptată de Senat şi urmează să fie prezentată în Camera Deputaţilor.
După ce după-amiaza au participat la dezbateri, senatorii au trecut la vot, iar rezultatul a fost 160 pentru şi 133 împotrivă.
Dimineaţă, tânărul prim-ministru, în vârstă de 39 de ani, a scris pe contul său de Twitter: ‘Astăzi este o zi importantă pentru provincii’ (structuri intermediare între municipalităţi şi regiuni), anunţând votul-cheie din cursul serii.
Cu prilejul unei vizite în Calabria, efectuată în aceeaşi zi, el a recunoscut că este conştient de faptul că ‘unele provincii muncesc bine’.
Dar, a adăugat el imediat, ‘a da un semnal puternic şi clar, cu 3.000 de posturi de politicieni mai puţin, are de ce să redea speranţa şi încrederea concetăţenilor noştri’, subliniind că este vorba numai despre o ‘problemă de reducere a cheltuielilor’.
Conform unui sondaj efectuat de institutul Eurispes, 61,5% dintre italieni sunt în favoarea abolirii pur şi simplu a provinciilor.
Premierul Renzi şi-a asumat un oarecare risc solicitând votul de încredere al Senatului, pentru că marja sa de manevră este redusă în camera superioară a parlamentului, coaliţia stânga-dreapta aflată la putere dispunând de o de scurtă majoritate.
Pe 12 martie, când a anunţat principalele măsuri pe care intenţionează să le pună în aplicare în următoarele trei luni, el a dat asigurări că provinciile vor fi desfiinţate în lunile viitoare, o reformă deja angajată în perioada guvernului condus de Mario Monti (noiembrie 2011-februarie 2013).
Matteo Renzi a promis, de asemenea, o reformă constituţională a Senatului ce prevede dispariţia din forma sa actuală şi înlocuirea cu o adunare de aleşi ai regiunilor, situaţie ce ar duce la suprimarea a 315 posturi de parlamentar şi a salariilor acestora.