Perspectiva unor alegeri anticipate, în toamnă, când Italia ar trebui să finalizeze viitorul său buget, după ce a evitat la limită lansarea unei proceduri disciplinare de către Comisia Europeană din cauza deteriorării finanţelor publice, a dus vineri la creşterea semnificativă a randamentelor obligaţiunilor guvernamentale italiene.
Vineri dimineaţa, randamentele obligaţiunilor guvernamentale italiene pe 10 ani au înregistrat cea mai mare creştere zilnică din mai 2018, în timp ce indicele principal al Bursei de la Milano a scăzut cu 2,3%. Turbulenţele din Italia au afectat şi alte pieţe bursiere europene.
La Bursa de la Milano, indicele bancar italian înregistra un declin de 4,8%, în timp ce Banco BPM, Intesa SanPaolo şi UniCredit au scăzut cu 8,7%, 4,4% şi 5,8%.
Băncile italiene au deţineri semnificative de bonduri guvernamentale iar rezervele lor de capital suferă când scad preţurile obligaţiunilor guvernamentale italiene.
De asemenea, creditorii italieni sunt vulnerabili la deteriorarea încrederii şi la riscurile cu care se confruntă economia.
Grupurile bancare italiene UniCredit SpA şi Intesa Sanpaolo SpA sunt prezente şi pe piaţa din România.