Italia va impune taxe firmelor de plăţi şi băncilor dacă nu reduc comisioanele pentru retaileri

21 12. 2022
italia_5579890_33628800_27071400

Costul plăţilor digitale este dezbătut în Italia, unde premierul Giorgia Meloni încearcă să rezolve plângerile retailerilor privind comisioanele.

În iunie, precedentul Guvern a introdus amenzi pentru magazinele care refuză să accepte plăţile cu cardul.

Pe baza amendamentului din buget, autorităţile de la Roma vor încheia un acord între bănci, firmele de plăţi şi retaileri pentru reducerea comisioanelor la tranzacţii de sub 30 euro (32 dolari), pentru afacerile cu venituri anuale de până la 400.000 euro.

Italia va impune „o contribuţie de solidaritate”, echivalentul a 50% din câştigurile nete din acele tranzacţii, dacă părţile nu ajung la un acord până în 31 martie privind „un nivel transparent şi echitabil al comisioanelor”, se arată într-un document consultat de Reuters.

Conform analistului Gianmarco Bonacina, măsura va afecta potenţial firma italiană de plăţi Nexi, care obţine 55% din venituri pe plan intern, dar va afecta şi băncile, care primesc o parte din comisioanele plătite de comercianţi.

Conform informaţiilor de pe site-urile firmelor de plăţi, acestea nu impun comisioane la tranzacţii de sub 10 euro.

Una dintre măsurile adoptate pentru a debloca obţinerea de către Italia a tranşei de 21 miliarde de euro din fondul de redresare post-pandemie a fost introducerea unor amenzi, care se ridică la 30 euro plus 4% din valoarea tranzacţiei, pentru magazinele care refuză să accepte plăţile cu cardul.

Luni, ministrul Economiei, Giancarlo Giorgetti, a anunţat că Executivul va renunţa la o parte din planurile sale de a facilita plăţile în numerar pentru bunuri şi servicii, după criticile de la autorităţile UE.

În proiectul bugetului pe 2023, Guvernul a propus schimbarea actualului sistem, în care vânzătorii riscă amenzi dacă refuză să accepte plăţile cu cardul, indicând că nu vor fi impuse amenzi pentru tranzacţii de sub 60 euro (63,49 dolari).

Intenţia a atras criticile Comisiei Europene, care susţine că o astfel de decizie nu ar fi conformă cu precedentele recomandări ale UE pentru Italia de a stimula gradul de respectare a obligaţiilor fiscale.

În proiectul de buget, Guvernul a decis să majoreze din 2023 plafonul pentru plăţile care pot fi efectuate în numerar, de la 1.000 de euro până la 5.000 de euro.

Evaziunea fiscală este o problemă cronică în Italia, unde, potrivit datelor Trezoreriei, evaziunea se ridică la peste 100 de miliarde de euro pe an.

Plăţile cu numerar sunt mai greu de urmărit decât plăţile electronice, astfel încât este mai probabil să fie utilizate în scopuri ilicite. Cu toate acestea, obligarea oamenilor să folosească cărţile de credit pentru achiziţii importante este o măsură nepopulară în rândul unor segmente de populaţie, din motive ce ţin de libertate şi viaţa privată.