Planul ar viza mărcile Innocenti şi Autobianchi, ambele oprite în anii 1990, scrie Agerpres.
Constructorul Innocenti era faimos în anii 1960 şi 1970 pentru producţia versiunii italiene a modelului britanic Mini, după care a fost preluat de grupul Fiat, care acum face parte din Stellantis. La rândul său, Autobianchi, fostă divizie a Fiat, producea vehicule citadine precum A112 şi Y10.
Publicaţia Il Sole 24 Ore susţine că Ministerul italian al Industriei a înregistrat versiuni ale celor două mărci la Oficiul naţional pentru brevete şi mărci, utilizând grafii diferite faţă de cele înregistrate de grupul Stellantis.
Il Sole 24 Ore adaugă faptul că preluarea de către Guvernul de la Roma a acestor mărci ar fi posibil în conformitate cu o lege adoptată în luna decembrie, care în prezent este analizată de Curtea de Conturi, şi care vizează acele mărci care nu au mai fost utilizate timp de cel puţin cinci ani. Odată ce au ajuns sub controlul Guvernului, mărcile respective pot fi oferite „companiilor, inclusiv celor străine, care intenţionează să investească în Italia sau să mute în Italia activităţi de producţie amplasate în străinătate”, se precizează în legea respectivă.
Guvernul naţionalist condus de Giorgia Meloni şi constructorul auto franco-italian Stellantis sunt într-un război al declaraţiilor, Executivul acuzând grupul auto că îşi neglijează bazele istorice de producţie din Italia. Guvernul de la Roma poartă discuţii cu Stellantis, singurul mare constructor auto italian, pentru a majora producţia de automobile realizată în Italia până la un milion de unităţi pe an. În paralel, însă, Guvernul italian vrea să extindă industria auto locală prin atragerea unui constructor chinez în Italia.
Joi, Fiat a dezvăluit, la cartierul său general de la Torino, noul model Panda produs în Serbia şi totodată a sărbătorit 125 de ani de la înfiinţare. La eveniment a participat şi ministrul italian al Industriei, Adolfo Urso, care a îndemnat, încă odată, Stellantis să îşi relanseze activităţile de producţie din Italia.
Stellantis, al patrulea producător auto mondial, a fost înfiinţat în 2021, în urma fuziunii dintre grupul francez PSA şi cel italiano-american Fiat Chrysler, şi regrupează sub aceeaşi umbrelă mărci precum Fiat, PSA, Chrysler, Jeep, Citroen şi Alfa Romeo.