Aceasta este prea mult: anual, fiecare familie italiană aruncă produse în valoare de peste 1.600 de euro. Pe plan naţional, este vorba de o risipă care se ridică la 39,4 miliarde de euro, precizează cotidianul italian La Repubblica, preluat de Inopressa.ru.
În 40% dintre cazuri acest lucru se întâmplă din cauza lipsei de experienţă a gospodinelor, care nu doresc să petreacă prea mult timp la bucătărie, şi din cauza planificării greşite a cumpărăturilor. Cu alte cuvinte, mâncarea se strică din cauza nepriceperii şi a calculelor greşite.
Last Minute Market, o asociaţie care se ocupă cu strângerea de produse nevândute pentru a le transmite organizaţiilor de binefacere, a desfăşurat, împreună cu Universitatea din Bologna şi cu sprijinul Comisiei Europene, un sondaj de opinie cu privire la economisirea de produse alimentare. S-a dovedit că cel puţin 60% dintre intervievaţi aruncă mâncare cel puţin o dată pe săptămână, 48% aruncă produse alterate în gropi pentru compost, iar 20% o dau ca mâncare la animale. Doar 4% predau produsele alimentare rămase unor organizaţii de binefacere.
În Italia, la campania denumită ‘Anul împotriva risipei’ se raliază sute de oraşe. Peste 300 de primari, din Napoli până în Torino, vor elabora ‘Regulile gospodăririi raţionale’. Se plănuieşte organizarea de cursuri de gătit şi pentru utilizarea raţională a rezervelor de mâncare şi a resturilor alimentare.