Datele studiului relevă impactul crizei economice asupra populaţiei italiene, jumătate dintre italieni afirmând că au probleme financiare, iar 40% dintre ei spun că au recurs la economii sau la credite în ultimul an. Prin comparaţie, în anul 2003, 40% dintre italieni se declarau mulţumiţi de veniturile lor dar şi de situaţia economică a ţării, acest procent fiind de 20% anul trecut şi coborând la numai 10% în prezent.
Se mai evidenţiază şi o înrăutăţire a percepţiei asupra apartenenţei la o anumită clasă socială. Astfel, 53% dintre italieni consideră că familia lor face parte dintr-o clasă socială ‘de jos’ sau ‘mediu-joasă’, procent care anul trecut era de 45%. Procentul celor care cred că reprezintă ‘clasa mijlocie’ a scăzut în ultimii şase ani de la 60% la 44%. Astăzi, 37% dintre italieni cred că fac parte din categoria socială denumită în acest studiu ‘clasa muncitoare’, în timp de 15% consideră că sunt incluşi în ‘clasa populară’ sau mai puţin favorizată.
Studiul mai subliniază că criza îi demotivează pe italieni să înceapă o afacere. Astfel, dacă în urmă cu opt ani 30% dintre ei se declarau dispuşi să înceapă o afacere, astăzi acest procent a scăzut la 20%.
Cât priveşte atracţia către sectorul privat sau de stat, 34% din populaţia activă aspiră la un post în sectorul de stat, procent în creştere faţă de cel de anul trecut, când 29% dintre ei manifestau această preferinţă. Dar un procent majoritar, de 55%, se declară mulţumiţi cu orice loc de muncă stabil, indiferent că le place sau nu.