Iulia Timoşenko se opune unei operaţiuni militare în sud-estul Ucrainei

Economica.net
14 04. 2014
yulia_tymoshenko_98966500

‘Primul mod de a rezolva o situaţie este recurgerea la forţă, dar aceasta va duce negreşit la o vărsare de sânge pe scară largă’, a afirmat Timoşenko, într-un interviu acordat postului de televiziune Ukraina, subliniind că ‘nişte lideri responsabili ai ţării’ ar respinge un astfel de scenariu.

În opinia sa, varianta optimă este cea a unor negocieri internaţionale la cel mai înalt nivel, dând ca exemplu preconizatele negocieri cvadripartite de la Geneva. Rusia a avertizat însă că posibilitatea desfăşurării acestora ar putea fi grav afectată dacă autorităţile de la Kiev vor continua operaţiunea antiteroristă declanşată duminică.

Persoane înarmate şi militanţi proruşi ocupau luni sediul administraţiei locale, al poliţiei şi pe cel al filialei locale a SBU (Serviciul de securitate al Ucrainei) din oraşul Slaviansk, în estul Ucrainei, pentru a treia zi consecutiv, deşi ultimatumul dat de Kiev a expirat încă de la ora locală 09:00.

Serghei Taruta, guvernatorul regiunii Doneţk din care face parte şi Slaviansk, a anunţat luni că o ‘operaţiune militară antiteroristă incluzând unităţi militare’ este în curs de desfăşurare în zonă ‘pentru dezarmarea bandiţilor şi eliberarea clădirilor ocupate’.

La Slaviansk – unde situaţia este cea mai îngrijorătoare şi un reprezentant al serviciilor secrete loiale Kievului a fost împuşcat mortal duminică, potrivit ministrului ucrainean de interne – realitatea este totuşi puţin diferită.

Nicio urmă de ‘operaţiune antiteroristă’ nu era vizibilă la mijlocul zilei de luni, a constatat France Presse. Slaviansk este în continuare controlat de insurgenţi, iar forţe loiale guvernului proeuropean de la Kiev nu se vedeau nici măcar la periferia oraşului.

În acelaşi timp, preşedintele interimar Oleksandr Turcinov a invocat luni posibilitatea unui ‘referendum naţional’ cu privire la organizarea administrativă a ţării simultan cu alegerile prezidenţiale, prevăzute să aibă loc la 25 mai.

‘În aceste zile se vorbeşte mult de un referendum naţional, nu suntem împotriva organizării unui referendum în Ucraina, care, în cazul în care parlamentul decide astfel, poate avea loc în acelaşi timp cu alegerile prezidenţiale’, a afirmat Turcinov, într-o reuniune cu şefii facţiunilor parlamentare.

‘Sunt sigur că majoritatea ucrainenilor ar vota pentru o Ucraină indivizibilă, independentă, democratică şi unită’, a afirmat el.

Separatiştii din estul ţării, unde grupuri înarmate ocupă clădiri administrative, cer organizarea unui referendum privind ‘federalizarea’ ţării sau alipirea la Rusia.

Moscova pledează, de asemenea, pentru ‘federalizare’, care ar garanta ‘interesele legitime’ ale regiunilor rusofone din estul şi sudul Ucrainei.

Turcinov nu a precizat ce fel de proiect ar putea fi supus la referendum. Autorităţile proeuropene de la Kiev, care au venit la putere după răsturnarea regimului prorus la sfârşitul lunii februarie şi care nu sunt recunoscute de Moscova, refuzaseră până acum orice idee de ‘federalizare’, întrevăzând în aceasta o uşă deschisă spre dezmembrarea ţării. Totuşi, ele au promis reforme constituţionale în sensul unei ‘descentralizări’ în avantajul regiunilor, inclusiv alegerea unui executiv local, care în prezent este desemnat de către puterea centrală.