Iulian Enache, proprietarul Eren Cons, estimează înjumătăţirea afacerilor în 2020 şi va începe dezvoltarea a 150 de apartamente în Braşov

Fondată în 2005, în Brașov, de antreprenorul Iulian Enache, Eren Cons are două direcții majore de activitate. Construcția de clădiri industriale, de birouri și rezidențiale cu o valoare a lucrărilor executate de 679 milioane de lei și dezvoltarea de proiecte rezidențiale proprii. Compania a dezvoltat deja două proiecte în Brașov cu 190 de apartamente cu o investiție totală de 11 milioane de euro și va demara la toamnă un al treilea cu 150 de apartamente în care va investi 10 milioane de euro. Compania a înregistrat afaceri de peste 30 de milioane de euro anul trecut, dar criza medicală din acest an va provoca scăderea afacerilor la jumătate.  
Răzvan Zamfir - mie, 29 iul. 2020, 18:29
Iulian Enache, proprietarul Eren Cons, estimează înjumătăţirea afacerilor în 2020 şi va începe dezvoltarea a 150 de apartamente în Braşov

„Toate societățile care evaluează firme de orice dimensiune, ori instituțiile financiar-bancare, pun accent pe cifra de afaceri și pe cota de piață pe care o au companiile anual, care ar trebui să arate cât de mare este o firmă și cât de sănătoasă, dar, din păcate, de multe ori mărimea nu confirmă că ești și “sănătos” din punct de vedere financiar.În domeniul în care activează compania Eren Cons, al construcțiilor industriale și rezidențiale, este foarte important să fii cât mai mobil și adaptabil condițiilor de piață. E important să poți să te “desfaci” ca un evantai atunci când îți apar oportunități, lucrări noi, și să te strângi când condițiile de pe piață sunt mai vitrege”, spune Iulian Enache.

Citește și: Aproape 100.000 de români deconectați de la furnizarea de energie electrică anul trecut

Acesta a intrat în afaceri la 23 de ani cu două lopeți și o roabă, deși nu are studii de profil, ci legate de finanțe. Compania acestuia lucreaza mult pe industrial, construiește pentru Continental, Lidl, a făcut fabrica de conserve Olimpia, un mall în Suceava, are lucrări în antepriză în Germania.

Citește și: Retailul modern va ajunge la 4 milioane metri pătrati pana la sfârșitul anului

„Nu ne propunem neapărat să fim mai mari, ci mai buni în ceea ce facem, și să fim cât mai profitabili. Pandemia de coronavirus ne-a pus în fața unei situații neplăcute. O parte dintre lucrările aflate în execuție erau pe final, iar lucrările pe care trebuia să le începem s-au amânat. A fost o perioadă în care a trebuit să adaptăm compania atât la condițiile pieței, cât și la situația internă cu care a trebuit să ne confruntăm. În acest sens, din punctul de vedere al cifrelor, după cel mai bun an din istoria companiei de 15 ani, adică 2019, în care am înregistrat o cifră de afaceri de 143 de milioane de lei și EBITDA de 4%, în anul 2020 vom genera o cifră de afaceri cu 50% mai mică, iar EBITDA estimăm că o să fie de 9%. Reușim astfel ca în anul 2020 să ne optimizăm costurile la valoarea veniturilor și să vedem rezultatatele implementării cu succes, începând din 2019, a unui sistem integrat ERP (Enterprise Resource Planning). Acest sistem ne ajută să avem un control total asupra bugetului companiei și al proiectelor, în timp real, la un click distanță, astfel încât fiecare manager să poată să ia decizii într-un timp foarte scurt. Am redus foarte mult timpul și birocrația în ceea ce privește modul de realizare a achizițiilor în companie și avem o urmărire foarte precisă a tuturor resurselor, interne și externe, pe care le utilizăm în realizarea unui proiect”, susține Enache.

Compania a fost nevoită, din cauza impactului pandemiei de COVID-19 să disponibilize 11 posturi și să trimită în șomaj tehnic 31 de persoane. În prezent, în cadrul companiei Eren Cons lucrează 100 de persoane, iar dintre aceastea personalul TESA este în număr de 48 de persoane, care coordonează întreaga activitate, atât la nivel managerial, administrative, cât și a șantierelor, si este de format în marea majoritate de ingineri și project manageri.

„Având în vedere situația cu care ne-am confruntat, începând cu luna martie a anului în curs, am fost obligați să ne adaptăm foarte rapid la noile condiții. Am tratat această problemă externă într-un mod cât mai eficient, empatic și am luat toate măsurile posibile pentru a ne proteja și pentru a păstra cea mai importantă resursă a companiei, și anume echipa. Am reușit să implementăm un plan de măsuri rapide cu efecte pe termen scurt și mediu, să regândim strategia companiei, să modificăm fluxurile informaționale și operaționale astfel încât să putem să mergem înainte și să depășim problema creată de pandemie. În urma tuturor măsurilor luate am fost nevoiți să trimitem în șomaj tehnic 31 de persone și să disponibilizăm 11 posturi”, explică fondatorul Eran Cons.

Proiecte construite, de 679 milioane de lei

Compania a construit pentru diverși beneficiari stații de epurare, poduri, parcuri de eoliene, ferme de silozuri de cereale, magazine pentru retail de tipul Lidl, Mega Image, clădiri de birouri, ansambluri rezidențiale, showroom-uri, depozite logistice, depozite de frig, depozite de materiale și fabrici.

Eren Cons a gestionat proiecte mari, a căror valoare unitară a variat de la 47 de milioane de lei, valoarea unui contract, până la 105 milioane de lei.

„Pe lângă activitatea de construcții industriale, pe care o desfășuram începând din 2005, având în vedere experiența acumulată pe partea de execuție, am luat decizia în 2013 să încercăm să desfășurăm și activitatea de dezvoltare imobiliară, activitate pe care o desfasuram pe compania Primo Pin”, arată Iulian Enache.  

În 2015, compania Primo Pin a dezvoltat primul proiect imobiliar, House Residence 1, care a cuprins un număr de 160 de apartamente, și a cărui valoare de investiție a fost de 7 milioane de euro. A continuat cu proiectul rezidențial premium Belveo, cu 30 de apartamente și este localizat pe drumul către stațiunea turistică Poiana Brașov, la 2 km de centrul istoric al Brașovului, și care se finalizează în luna septembrie 2020, cu o valoare a investiției de 4 milioane de euro

Acum, dezvoltatorul se pregătește să demareze House Residence 2, care se va realiza pe bulevardul Calea București, în zona Dârste, și reprezintă un complex de 150 de apartamente, a cărui valoare de investiție este de 10 milioane de euro.

„Pentru proiectul House Residence 2 suntem în discuții foarte avansate pentru semnarea finanțării cu o instituție bancară și estimăm demararea proiectului în luna septembrie sau octombrie a anului in curs”, explică Enache.

România și impactul pandemiei de coronavirus 

„Chiar dacă ne confruntăm cu o problemă nouă, nu că nu aveam destule la nivel de țară, mi-aș fi dorit ca în anul 2020 să avem o Românie care are o strategie pe termen mediu și lung bine pusă la punct, o clasă politică ce continuă strategia de la un mandat la altul, un sistem informatic și decizional bazat pe obiective clare, o birocrație care nu consumă cetățenilor țării și mediului de afaceri cea mai importantă resursă, și anume timpul. Din păcate, cei care conduc destinele acestei țări de 30 de ani s-au concentrat să găsească motive de nereușită în loc să identifice cauzele problemei, după care să implementeze soluțiile. Pe zi ce trece suntem tot mai în urmă cu progresul țării. Nu realizăm că problemele nerezolvate nu se vor rezolva de la sine, iar odată cu trecerea timpului, pentru că timpul nu ne așteaptă pe noi, problemele vor fi tot mai mari și mai grave. Vă dau un simplu exemplu: Centura Bucureștiului. Au trecut 30 de ani și nu există o autostradă ocolitoare a Bucureștiului. Când va fi gata, va fi insuficientă pentru a susține traficul și ne vom afla în acceeași situație în care suntem și astăzi, după ce am irosit 30 de ani. Iar dacă nu schimbăm ceva în gândire, vom trăi încă 30 ani cu problema nerezolvată”, susține Iulian Enache.

Potrivit antreprenorului, România e singura ori printre puținele țări din Europa care nu are o astfel de autostradă în jurul capitalei țării, care reprezintă, împreună cu Ilfov, 25% din totalul economiei naționale, cu un PIB pe cap de locuitor de 40.400 de euro, reprezentând 139% din media europeană, depăsind orașe europene precum Atena (92%), Madrid (125%), Berlin (118%) – conform datelor Eurostat 2018.

„În concluzie, România anului 2021 o să fie, din păcate, la fel ca până acum, cu incertitudini, fără predictibilitate juridică, fiscală, financiară, fără infrastructură, cu o forță de muncă și așa insuficientă și nepregătită, care va căuta în continuare să părăsească țara, cu insolvențe și șomaj ridicat din cauza problemei “Covid-19”. De asemenea, fără un mediu stabil, favorabil pentru a face performanță și a te dezvolta, în care mediul privat, antreprenorii, întreprinderile mici și mjlocii se vor lupta să supraviețuiască și nu să se dezvolte, să își îmbunătățească performanțele an de an, adică cu o calitate a vieții redusă comparativ cu munca depusă”, conchide Iulian Enache.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...