Iulius Town Timişoara – grădiniţă în sistem britanic, reduceri de 30% în mall, parc şi hub medical, beneficii pentru angajaţii din birouri

Pe 30 august, la Timişoara îşi va deschide porţile Iulius Town, primul proiect mixt din vestul ţării şi unul dintre cele mai mari proiecte imobiliare din România, realizat de companiile Iulius şi Atterbury Europe. Compania ieşeană se află la al doilea proiect de acest tip, după ce, în 2012, lansa la Iaşi ansamblul Palas, o investiţie de peste 265 milioane de euro, care a creat în centrul oraşului un veritabil hub regional de business. Acum, experienţa Palas este multiplicată la Iulius Town, primul proiect pe care Iulius îl realizează împreună cu partenerul său, fondul de investiţii din Africa de Sud.
Iulian Enache - mar, 20 aug. 2019, 18:34
Iulius Town Timişoara - grădiniţă în sistem britanic, reduceri de 30% în mall, parc şi hub medical, beneficii pentru angajaţii din birouri

Dincolo de suprafaţa impresionantă de birouri clasa A şi de spaţiul de retail – cel mai mare din afara Capitalei, proiectul gigantic, dezvoltat în jurul Iulius Mall Timişoara (inaugurat în 2005), mai include un centru de fitness şi sănătate, restaurante, cafenele, 450 de magazine, un cinema multiplex, un parc, un centru de evenimente şi peste 4.000 de locuri de parcare. Elemente destinate nu doar publicului larg, ci şi celor aproximativ 5.000 de angajaţi care vin aproape zilnic la birou, în ansamblul din centrul Timişoarei.

În acest context, ECONOMICA.NET vă prezintă un interviu cu Laurenţiu Manea, Office Building Manager Iulius Town, de la care veţi afla lucrurile esenţiale despre proiectul mixt.

(w500) Laurentiu

Foto: Laurenţiu Manea, Office Building Manager Iulius Town

 

Economica: Care este suprafaţa de birouri livrată în 2019 în Iulius Town?

Laurenţiu Manea: Iulius Town este un proiect complex, pe care îl vom realiza în două faze, iar prima sa etapă include peste 100.000 mp de birouri clasa A, care formează un pol regional de business. Din această suprafaţă, 50.000 mp a fost livrată deja pe piaţă, în trei clădiri dezvoltate sub brandul United Business Center (UBC). În 2017, am finalizat două imobile, de 18.000 mp, respectiv 13.000 mp închiriabili, iar anul acesta, în martie, s-au mutat primii chiriaşi în cea de-a treia clădire, care are 19.000 mp închiriabili.

Vorbim de aproximativ 30 de companii, majoritatea din domenii precum IT, automotive, financiar-bancar şi customer support, care au sedii în spaţiile noastre de birouri, şi de 5.000 de angajaţi. Printre chiriaşi se află nume importante, precum: Atos IT Solutions and Services, Intel, Microsoft, IBM, Veoneer, NTT Data, ACI Worldwide, Ness Digital Engineering, Visma Software, Endava, Cognizant, Concentrix, Azets Insight, Bitdefender, Steadforce, Virtual 7, UniCredit Bank, PwC etc.

Totodată, prima etapă include şi clădirea UBC 0, care acum se află în plin proces de edificare, imobil care va marca un record la nivel naţional: cea mai înaltă clădire de birouri din România (155 de metri, 27 de etaje), cu o suprafaţă închiriabilă de 52.000 mp.

(w500) Iulius 4

E.: Câţi angajaţi vor lucra în clădirile de birouri din Iulius Town?

L.M.: Aproximativ 13.000 de persoane, incluzându-i pe cei din UBC 0.

E.: Care sunt, în opinia dumneavoastră, avantajele muncii în birourile din Iulius Town? Care sunt considerentele pentru care sunt căutate în piaţă?

L.M.: Cele trei clădiri de birouri funcţionale din Iulius Town sunt 100% închiriate şi acest lucru se datorează modului nostru de a face business: nu construim speculativ, ci doar în concordanţă cu solicitări concrete venite din partea clienţilor.

Proiectele noastre mixte, Palas Iaşi şi Iulius Town Timişoara, care includ ample comunităţi de business, prezintă multe avantaje majore, printre care poziţionarea accesibilă şi integrarea de facilităţi diverse şi utile, în acelaşi areal.
Angajaţii din oraşele secundare sunt foarte atenţi la timpul lor şi, în mod special, la timpul petrecut pentru deplasarea birou-acasă. Astfel, să lucrezi în Iulius Town Timişoara înseamnă poziţionare centrală şi uşor accesibilă cu toate mijloacele de transport, dar şi pietonal sau cu bicicleta. Dar, mai ales, înseamnă să ai la dispoziţie, în Iulius Mall, la nici 2 minute distanţă, o gamă variată de servicii utile atât în timpul programului la birou, cât şi după, cum sunt: zona de food court, restaurantele şi cafenelele pentru pauzele de masă, centru de fitness, sute de magazine, cinema multiplex, clinici medicale, reprezentanţe bancare, agenţii de turism, saloane de spa şi masaj, locuri de relaxare şi socializare etc.

În plus, aceştia pot rezolva în timp scurt chestiuni administrative, datorită instituţiilor publice care şi-au relocat în Iulius Mall centrele de relaţii cu publicul, cum ar fi Biroul de Examinări şi Sala de Susţinere a Examenului pentru Obţinerea Permisului de Conducere, Biroul pentru Permise de Conducere, Biroul Înmatriculări Auto, Poşta Română, Direcţia Fiscală Taxe şi Impozite şi Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Timiş.

Odată cu inagurarea celorlalte funcţiuni din proiect, vor avea la dispoziţie şi un parc foarte frumos, o piscină semi-olimpică, un nou concept de cinema multiplex, precum şi mai multe magazine, restaurante şi cafenele tematice. De asemenea, pentru segmentul corporate şi nu numai am creat un centru de evenimente, care include trei săli ultramoderne, unde se vor organiza seminarii, conferinţe, traininguri etc.

(w500) iulius tow

 

Un alt beneficiu îl reprezintă proximitatea faţă de prima grădiniţă din Timişoara cu predare după curriculum britanic, exclusiv în engleză, care se va deschide pe 9 septembrie 2019. Totodată, aici va funcţiona şi o şcoală primară cu predare în limba română.

Pe lângă economia de timp, beneficiile sunt și de ordin financiar. Angajații sunt incluşi într-un program de fidelizare dedicat lor, denumit „Card Partener”, care le oferă, în orice zi sau perioadă a anului, discount-uri de până la 25% – 30% la operatorii din Iulius Town (servicii, restaurante, cafenele, magazine).

(w500) Iulius 2

E.: Există o preocupare pentru reducerea consumului de energie şi clădiri verzi în Iulius Town?

L.M.: Bineînţeles, atât reţeaua de mall-uri Iulius, cât şi imobilele nostre de birouri sunt proiectate în conformitate cu principiile „clădirilor verzi”, fiind prevăzute cu sisteme, aparatură și echipamente de ultimă generație, cu un consum redus de energie.

Toate clădirile nostre sunt fie certificate, fie în curs de certificare LEED. De exemplu, UBC 2 din Iulius Town este prima clădire de birouri din Timișoara certificată conform standardului american LEED. Foarte important este faptul că procesul de certificare a urmărit nu doar perioada de desfășurare a lucrărilor de construcţie, ci și sustenabilitatea în operarea ulterioară. Criteriile pentru care proiectul a obținut punctaje foarte bune au fost accesibilitatea la transportul în comun, eficientizarea consumului de apă din interiorul clădirii și eficiența energetică.

Timişoara este o piaţă activă, atractivă şi în creştere

E.: Când veţi finaliza UBC 0, despre care spuneaţi, recent, că este cea mai înaltă clădire de birouri din România?

L.M.: Clădirea UBC 0 va fi finalizată în primul trimestru din anul 2021 şi poate fi considerată în sine un proiect mixt pe verticală. Va include 52.000 mp închiriabili de birouri, cel mai mare hub medical din vestul ţării, pe o suprafaţă de 3.000 mp, un centru de conferinţe corporate cu şapte săli, dar şi restaurante, cafenele şi magazine la parter.

Cei care vor lucra în UBC 0 vor beneficia de o privelişte unică asupra Timişoarei, de condiţii de ultimă generaţie, dar, mai ales, de spaţii ample, de până la 2.000 mp pe fiecare nivel. Ca o noutate, ultimele etaje vor fi compartimentate în suprafeţe de 150-200 mp, spaţii căutate de firme de avocatură, companii de consultanţă sau diverşi furnizori de servicii.

Deşi se află la stadiul de construcţie, există un mare interes pentru spaţiile de aici. Avem solicitări de la partenerii noştri care doresc să îşi extindă echipa şi de la companii cu un număr mare de angajaţi care vizează să se reloce cu toate operaţiunile într-o singură clădire. De asemenea, sunt cereri din partea unor nume mari, care plănuiesc să intre pe piaţa din Timişoara şi care vor o clădire reprezentativă pentru sediul lor, atât ca imagine, cât şi ca funcţionalitate, dotări şi beneficii.

E.: Cât de mare este cererea de spaţii de birouri în UBC Timişoara?

L.M.: Timișoara este al doilea oraş din Romania ca nivel de GDP, cu performanţe deosebite în zona economică şi socio-culturală şi are un imens potenţial de dezvoltare. Ca şi în cazul Palas Iaşi, în Iulius Town, prin cele patru clădiri de birouri din prima etapă, vom consolida „business center-ul” Timişoarei, de care un oraş de o astfel de importanţă are nevoie.

Referitor la cererea pentru spaţii office, Timişoara este o piaţă activă, atractivă şi în creştere. În cazul nostru, majoritatea companiilor partenere au planuri de creştere pentru următorii ani. De asemenea, sunt companii noi care au intrat în Timişoara şi altele care au planuri de a deschide centre de operaţiuni aici. Alte cereri sunt generate de marile corporaţii care achiziţionează companii locale pentru a-şi dezvolta centre puternice în Timişoara.

Companiile sunt într-o competiţie ridicată pentru a găsi cei mai buni angajaţi şi să-i fidelizeze pe cei pe care îi au. Investesc foarte mult în amenajarea spaţiilor, dar se uită cu foarte mare atenţie la ceea ce poate să ofere locaţia unde se află acestea. Astfel, va continua fenomenul de relocare a companiilor în clădir noi, cu dotări moderne şi cu foarte multe facilităţi pentru angajaţii lor în proximitatea locului de muncă, iar Iulius Town răspunde din acest punct de vedere la toate cerinţele.

(w500) Iulius 5

8,7 milioane de euro, investiţia în parcul din proiect

E.: La ce sumă vor ajunge, la finalizarea proiectului, investiţiile în infrastructura din zonă?

L.M.: Pentru a asigura un acces uşor şi un trafic facil, am investit în modernizarea infrastructurii, realizând un tunel auto care străbate proiectul Iulius Town de la Est la Vest şi conectează două intersecţii importante ale Timişoarei. Costul acestei investiţii este suportat de dezvoltatorii proiectului, tunelul urmând să fie donat municipalităţii.

Totodată, am modernizat şi lărgit două străzi importante din proximitate, investiţie, care, de asemenea, a fost donată municipalităţii. Anul trecut am dat în folosinţă prima parcare supraetajată din Timişoara, cu peste 910 locuri. De asemenea, am realizat o nouă parcare subterană, cu peste 580 de locuri şi am creat şi alte spaţii de parcare în areal. Toate aceste investiţii în infrastructură însumează peste 50 milioane de euro.

E.: Cât de dificilă e realizarea unui parc deasupra unei parcări, care e investiţia şi cât de complicată este operaţiunea?

L.M.: Acest tip de amenajare, pe care compania Iulius a implementat-o şi în proiectul Palas Iaşi, implică lucrări deosebite de structură, hidroizolaţie, o cantitate mare de sol fertil şi un sistem complex de irigaţii. Lucrările au fost cu atât mai complexe, cu cât am pornit de la dorinţa de a surprinde şi de a crea impresia că această zonă verde care exista dintotdeauna în aces loc. Astfel, am avut nevoie de o cantitate mare de copaci cu vârste mature şi cu înălţimi mari, din specii cât mai variate, pe care am găsit-o disponibilă la pepinierele din Italia. Arborii au fost cumpăraţi în anul 2015 şi în 2017 – 2018 i-am transportat cu peste 500 de tiruri la Timişoara. Apoi, i-am plantat temporar pentru aclimatizare în proximitatea ansamblului, pentru ca în 2019 să fie translaţi în parc.

Iulius Gardens include un total de 1.400 de arbori şi 20.000 de arbuşti. Majoritatea copacilor au înălţimi de până la 13 metri, iar unii vârste de până la 60 de ani.

Investiţia în parc este în valoare de 8,7 milioane de euro.

(w500) Iulius 3

E.: Cât de bună e conectarea proiectului Iulius Mall cu zona centrală a oraşului?

L.M.: Iulius Town este poziţionat la 5 minute de centrul istoric al Timişoarei, ceea ce înseamnă că este uşor accesibil şi foarte bine conectat la mijloacele de transport în comun.

De asemenea, este uşor accesibil cu mijloacele alternative de transport, precum bicicleta. În acest sens, am amenajat pentru angajaţi vestiare şi duşuri în clădirile de birouri, parcări securizate şi piste de biciclete.

E.: Câte clădiri include portofoliul office al Iulius?

L.M.: 12 clădiri funcţionale, cu o suprafaţă totală de 146.200 mp. Avem 6 clădiri în ansamblul Palas (70.000 mp închiriabili), 3 în proximitatea Iulius Mall Cluj (26.200 mp închiriabili) şi 3 în ansamblul Iulius Town Timişoara (50.000 mp închiriabili).

E.: Cât de mult v-ați inspirat la Timişoara din experienţa Palas Iaşi, primul proiect de foarte mare anvergură al Iulius?

L.M.: Palas Iaşi a presupus foarte multe provocări, întrucât era, într-adevăr, un proiect de anvergură, dar mai ales pentru că era primul proiect mixt realizat în România, cu un concept total nou pe o piaţă unde industria mall-urilor se afla în plină expansiune. Implementarea acestui tip de proiect a necesitat o experienţă profundă în toate fazele sale, de la momentul proiectării, planificării funcţiunilor diverse, determinării ponderii lor în proiect şi al modalităţii în care se sincronizează şi completează, al finanţării, construcţiei propriu-zise şi, cel mai important, al operării ulterioare. Astfel încât, experienţa ansamblului Palas şi faptul că la Timişoara nu experimentăm pentru prima oară un astfel de proiect a fost extrem de relevantă.

Iulius Town reprezintă rezultatul unui proces de proiectare şi implementare riguros, la care a participat aceeaşi echipă de management cu care am lucrat la realizarea ansamblului Palas Iaşi. Practic, am avut oportunitatea de a perfecţiona ceea ce am învăţat să facem şi să administrăm în ultimii şapte ani, la Palas.

 

Iulius Town în cifre:

• 222 milioane de euro investiţie
• Retail: 120.000 mp, cea mai mare zonă de cumpărături din afara Bucureştiului
• 450 de magazine, cafenele şi restaurante tematice
• Noutăţi: Zara Home, Oysho, Peek & Cloppenburg, Liu Jo, Intimissimi, Marks & Spencer, Distinctive multibrand – A | X Armani Exchange, Napapijri și Pepe Jeans London, Next, Primigi, Beautik Haute Parfumerie, Superdry & New Era
• Cinema multiplex: 12 săli, cinema VIP – cină şi film all inclusive
• Cel mai mare centru de fitness din România: 3.400 mp
• Office: 100.000 mp de spaţii office, 4 clădiri clasa A
• 13.000 de angajaţi în clădirile de birouri
• 3.000 de angajaţi retail
• UBC 0 – 155 de metri şi 27 de etaje, cea mai înaltă clădire din România
• 3.000 mp hub medical
• 3 săli de evenimente, până la 1.000 de participanţi
• Peste 4.000 de locuri de parcare

Te-ar mai putea interesa și
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Biroul Permanent din Camera Deputaţilor este format din vicepreşedinţii Daniel Suciu (PSD), Geanina Şerban (AUR), Raluca Turcan (PNL), Cătălin Drulă (USR), secretarii - Claudia Mihalcea (PSD),......
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii vor scoate pe piaţă aproximativ 6,6 milioane de cozonaci în perioada Sărbătorilor de Iarnă, oferta industriei ...
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul suspectat de comiterea incidentului de la târgul de Crăciun ...
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Prim-ministrul ungar Viktor Orban a afirmat sâmbătă, în cadrul conferinţei sale de presă de sfârşit de an, că, în ...