Iunie 2025, noul termen de punere în funcțiune a centralei electrice pe gaze de la Iernut, avansat de conducerea Romgaz

20 11. 2024
iernut-nou-sursa-levi-baggy-photography

Iată ce a declarat Răzvan Popescu investitorilor, cu ocazia prezentării rezultatelor la nouă luni ale companiei:

“Progresul total al investiției din proiectul la cheie la sfârșitul lunii octombrie 2024 (constând în executarea contractului inițial de lucrări lus executarea contractului de lucrări noi Contract de lucrări noi) este de aproximativ 95%.

Progresul total al proiectului de investiții legat de noul contract EPC, atribuit anul trecut, a fost de 70,6% la sfârșitul lunii octombrie 2024.

Este important de menționat că, ținând cont de faptul că majoritatea echipamentelor au fost instalate în timpul contractului inițial de lucrări (în urmă cu aproximativ 4 ani), și nu funcționat de atunci, vor trebui efectuate teste complexe pentru a se asigura că punerea în funcțiune a instalației se va face în cele mai bune condiții și fără niciun risc pentru instalație și pentru persoanele care lucrează pe amplasament.

Teste operaționale de 72 de ore și teste de anduranță pentru întreaga centrală, Unitatea 1 și Unitatea 2, la o capacitate instalată de 430 MW, vor fi efectuate în cursul lunilor aprilie și mai 2025. Având în vedere mobilizarea mai slabă decât se preconiza a antreprenorului, noul termen pentru finalizarea tuturor lucrărilor rămase și pentru punerea în producție a întregii capacități a noii centrale va fi iunie 2025.”

Șeful Romgaz a spus că centrala veche de la Iernut va fi menținută parțial în funcțiune, pentru a produce energie electrică mai ales iarna.

“Având în vedere situația dificilă din sistemul energetic național, se dorește menținerea în funcțiune a Blocului energetic nr. 5 al vechii centrale, fără a perturba lucrările de racordare la rețea a noii centrale cu ciclu combinat. Funcționarea blocului va fi asigurată în perioada dificilă de iarnă”, a spus Popescu.

Producătorul naţional de gaze Romgaz a semnat, în 2016, un contract cu firmele Duro Felguera şi Romelectro, pentru realizarea unei noi centrale pentru producerea energiei electrice în cadrul termocentralei Iernut. Centrala ar fi trebuit să fie dată în folosinţă la începutul anului 2020, potrivit planurilor iniţiale.

După mai multe dispute, un contract nou de lucrări pentru finalizarea centralei a fost semnat la finalul lunii martie a anului trecut, cu același antreprenor spaniol Duro Felguera. Termenul asumat în contract este finalul acestui an. Lucrările au re-început efectiv în august 2023.

Centrala de 430 MW și 268 de milioane de euro cuprinde patru turbine cu gaz plus patru cazane recuperatoare pentru producere abur cu trei niveluri de presiune şi două turbine cu abur. Finanţarea este asigurată parțial din Planul Naţional de Investiţii.

Amitim că, recent, Ministerul Energiei a elaborat un proiect de act normativ prin care termenul limită de finalizare a investițiilor în energie cu bani provenind din PNI a fost prelungit din nou, până la 30 iunie 2025, tocmai pentru ca Romgaz să nu piardă finanțarea.