Iurie Leancă: Liberalizarea vizelor ne-a dat după mulţi ani sentimentul întoarcerii acasă

Economica.net
15 05. 2014
c1b83891993e4f4488a15f9e98d2551e_89862900

‘Formatul întâlnirii de azi este încă o premieră pentru cooperarea bilaterală cu UE, pe care o vedem ca o expresie a progresului realizat şi ca pe o recunoaştere a hotărârii noastre puternice de a respecta profunzimea şi calitatea reformelor pe care ne-am angajat pentru a ne îndeplini obiectivul nostru de integrare europeană. Cadrul de azi s-a dovedi a fi o oportunitate excelentă de a discuta agenda între UE şi R. Moldova, de a discuta priorităţile viitoare, de a discuta progresele realizate în ultimii patru ani şi jumătate în Moldova datorită sprijinul foarte puternic şi interacţiunii cu Comisia Europeană, cu celelalte instituţii UE şi cu statele membre, dar şi pentru a discuta provocările cu care ne confruntăm în ţară şi în regiune şi cum răspundem împreună acestora’, a spus Leancă.

El a precizat că anul 2014 aduce cele mai importante rezultate în cooperarea cu UE, ‘rezultate tangibile în munca grea de a reforma ţara şi instituţiile sale în conformitate cu standardele şi practice ale UE’.

‘Liberalizarea regimului vizelor ne-a adus pentru prima dată după mulţi ani sentimentul de întoarcere acasă, arătând că cele mai ambiţioase şi dificile scopuri pot fi atinse cu dedicare şi insistenţă. Suntem angajaţi să avem aceeaşi abordare în realizarea obiectivelor Acordului de asociere, pe care le vedem ca pe un pas important în pregătirea ţării pentru aderarea la UE’, a spus premierul R. Moldova.

El a precizat că a discutat cu preşedintele CE şi despre obiectivele guvernului din Moldova, precum continuarea reformelor din justiţie, combaterea mai eficientă a corupţiei, reforma parchetului, continuarea liberalizării economiei din R. Moldova şi construirea unui mediu mai stimulativ pentru afaceri.

‘Acordul de asociere este despre aprofundarea democraţiei, îmbunătăţirea guvernării şi asigurarea statului de drept şi a aplicării libertăţilor fundamentale. Este un instrument major de a susţine procesul de transformare în R. Moldova. Acordul este despre transformarea economiei, deschiderea pieţelor, crearea unui mediu de afaceri mai bun şi asigurarea mijloacelor economice pentru a construi un viitor prosper pentru toţi cetăţenii moldoveni. Şi repet că toţi cetăţenii moldovenii au de câştigat din el’, a spus la rândul său Jose Manuel Barroso.

Barroso a subliniat că R.Moldova a făcut progrese considerabile în agenda sa de reforme. ‘Astăzi am căzut de acord să continuăm implementarea unor reforme esenţiale prevăzute în planul nostru comun de acţiune, în special pentru combaterea corupţiei, modernizarea sistemului de justiţie şi ameliorarea climatului de afaceri şi investiţional’, a spus şeful executivului comunitar.

În ceea ce priveşte liberalizarea vizelor pentru cetăţenii din R. Moldova, Barroso a spus că ‘moldovenii vor fi primii dintre cei 175 de milioane de cetăţeni din ţările Parteneriatului Estic care vor călători în UE fără a trebui să ceară vize’.

Jose Manuel Barroso a subliniat şi faptul că nimeni nu are în regiune un interes în folosirea resurselor energetice ca armă politică. ‘Salut foarte buna cooperare între Republica Moldova şi România în variate proiecte energetice comune, printre care şi noul lor interconector de gaz, pe care UE l-a susţinut ca prioritate. Va fi finalizat în săptămânile următoare şi va da Moldovei noi alternative, făcând ca resursele sale să fie mai sigure şi extinzând avantajele pieţei interne europene a energiei’, a afirmat el.

Nu în ultimul rând, Barroso a reiterat sprijinul Comisiei Europene pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale Republicii Moldova: ‘Am subliniat amândoi importanţa de a avea progrese în negocierile în formatul ‘5+2′ către o soluţionare paşnică a conflictului transnistrean care respectă integritatea teritorială a Republicii Moldova cu un statut special pentru Transnistria’.

Jose Manuel Barroso şi Iurie Leancă au semnat cu acest prilej şi un acord financiar pentru susţinerea sistemului de educaţie vocaţională din R. Moldova în valoare de 25 de milioane de euro.