Uchida a fost sub presiune să demisioneze în urma unei performanțe înrăutățite a câștigurilor la al treilea cel mai mare producător de automobile din Japonia și a colapsului discuțiilor de fuziune cu Honda.
Nu e clar dacă numirea lui Espinosa, în vârstă de 46 de ani, va pune din nou aceste discuții pe masă sau va deschide posibilitatea investițiilor din partea unui alt partener.
Espinosa, care s-a alăturat companiei în 2003, și-a petrecut o mare parte a carierei în Mexic, dar a deținut și poziții în Asia de Sud-Est și Europa.
El a supravegheat inițiativele de planificare și dezvoltare a produselor și a gestionat strategia și portofoliul global de produse ale producătorului auto. Se află în rolul său actual din aprilie 2024, o slujbă pe care a preluat-o ca parte a unei revoluții menite să accelereze trecerea producătorului auto către vehiculele electrice.
Nissan a fost afectat de ani de tulburări ale vânzărilor și managementului, ne-a revenit niciodată pe deplin după un succes asupra mărcii sale, după înlăturarea în 2018 a fostului președinte Carlos Ghosn, care a fost acuzat de procurorii din Tokyo de nereguli financiare.
În cursul exercițiului financiar curent până la sfârșitul lunii martie, Nissan și-a redus estimarea de profit de nu mai puțin de trei ori.
Aproape toate mărcile auto vechi se confruntă cu producătorii chinezi de vehicule electrice, care au transformat industria cu mașini elegante, bogate în software. Dar Nissan se luptă și să depășească probleme mai profunde, cum ar fi eșecul de a lansa hibrizi în Statele Unite și frământările lăsate în urma ieșirii lui Ghosn.
În plus, se confruntă cu potențiale tarife la vehiculele pe care le exportă în SUA din Mexic, un important centru de producție. Alți potențiali succesori numiți de surse au inclus Chief Financial Officer Jeremie Papin și Chief Performance Officer Guillaume Cartier.