IWatch ar putea fi mai profitabil pentru Apple decât televizoarele

IWatch, ceasul inteligent al Apple aflat încă în fază de proiectare, va avea unele dintre funcţiile iPhone şi iPad şi ar putea fi mai profitabil pentru companie decât televizoarele, relatează Bloomberg.
Economica.net - lun, 04 mart. 2013, 15:19
IWatch ar putea fi mai profitabil pentru Apple decât televizoarele

Industria mondială a ceasurilor va genera în acest an vânzări de peste 60 de miliarde de dolari, estimează Oliver Chen, analist la Citigroup. Suma este mult mai mică decât cea provenită din televizoare, dar marjele brute sunt de circa 60%, de patru ori mai mari dect în al doilea caz, a arătat Anand Srinivasan, analist al Bloomberg.

Apple, cu un brand puternic şi o reţea de retail profitabilă, intenţionează să se implice în industria ceasurilor, iar cererea din acest sector va compensa încetinirea altor segmente, precum cel al iPhone-urilor şi iPad-urilor.

Acţiunile Apple au scăzut cu peste o treime de la un maxim atins în septembrie, în urma intensificării concurenţei din partea Samsung Electronics şi a altor companii, dar şi a temerilor legate de ritmul în care directorul general Tim Cook introduce noi produse.

„Poate fi o oportunitate de 6 miliarde de dolari pentru Apple, dacă reuşeşte să creeze ceva cu totul nou, cum a fost iPod, ceva ce cumpărătorii nu ştiu că au nevoie”, a spus Chen.

Industria TV va genera în acest an vânzări de 119 miliarde de dolari, potrivit firmei de analiză a pieţei IHS Electronics & Media.

La marjele estimate de Chen, o cotă de 10% a Apple pe fiecare din aceste două pieţe ar genera un profit brut de 3,6 miliarde de dolari în cazul ceasurilor, cu mult peste cel de 1,79 miliarde de dolari în cazul televizoarelor.

Apple are circa 100 de designeri care lucrează la un model de aparat de tipul ceasului de mână, care va dispune de unele dintre funcţiile performate în prezent de iPhone and iPad, au declarat luna trecută surse apropiate situaţiei.

Între funcţiile avute în vedere se numără efectuarea de apeluri telefonice, identificarea apelanţilor şi servicii de hărţi, a spus una din surse. De asemenea, noul aparat va avea senzori pentru monitorizarea sănătăţii, cum ar fi ritmul cardiac.

Apple vrea să lanseze ceasul cel mai devreme în acest an.

Compania a înregistrat cel puţin 79 de patente care includ cuvântul „wrist” (încheietura mâinii), inclusiv unul pentru un aparat cu ecran flexibil, alimentat cu energie cinetică.

Încercările anterioare ale unor companii pentru crearea de ceasuri inteligente nu au dus prea departe. Microsoft s-a asociat cu Citizen Watch şi Fossil (FOSL) în 2003 pentru a construi produse care să ofere informaţii legate de trafic, rezultatele competiţiilor sportive şi informaţii meteo, dar eforturile în această direcţie au fost oprite în 2008.

Momentul pare mai propice în prezent, utilizatorii fiind obişnuiţi să folosească în mod curent aplicaţii mobile.

Te-ar mai putea interesa și
BVB a închis în creștere pe majoritatea indicilor ședința de tranzacționare de marți
BVB a închis în creștere pe majoritatea indicilor ședința de tranzacționare de marți
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis marţi în creştere pe majoritatea indicilor, iar valoarea tranzacţiilor a fost de 67,8 milioane de lei (13,62 de milioane de euro), relatează Agerpres. ...
VIDEO Autostrada A1 Sibiu – Pitești: 14 din 15 km de la Curtea de Argeș la Băiculești, gata de trafic – secretar de stat
VIDEO Autostrada A1 Sibiu – Pitești: 14 din 15 km de la Curtea de Argeș la Băiculești, gata de trafic – secretar ...
Simulare de traseu pe viitorul tronson din Autostrada A1 Sibiu - Pitești ce urmează să fie dat în trafic luna viitoare. ...
Numărul locurilor de muncă vacante în SUA a scăzut în martie, până la cel mai redus nivel începând din luna septembrie
Numărul locurilor de muncă vacante în SUA a scăzut în martie, până la cel mai redus nivel începând din luna septembrie
Numărul locurilor de muncă vacante în Statele Unite Ale Americii a scăzut în martie, războaiele comerciale ale preşedintelui ...
ANAR: Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare a ajuns la 75%
ANAR: Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare a ajuns la 75%
Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare din România a crescut de la 56% la aproape 75%, datorită ...